<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Missing in action

Samtidig som Elon Musk er travelt opptatt med Twitter, sliter Tesla på flere fronter. Småaksjonærer etterlyser et mer handlekraftig styre.

Publisert 9. des. 2022 kl. 11.02
Oppdatert 9. des. 2022 klokken 13.20
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 362 ord
SAVNET: Tesla-aksjonærer etterlyser handling fra styret. Foto: NTB

Elon Musk har hatt hendene fulle med Twitter etter at han tidligere i år overtok selskapet for 44 milliarder dollar . Samtidig sliter Tesla på flere fronter, og Musk tester nå tilliten hos noen av sine største fans, melder Bloomberg.

Svakere etterspørsel i Kina har tvunget elbilprodusenten til å bremse produksjon og utsette startdatoer for nyansettelser på Shanghai-fabrikken, og mannen som ledet byggingen der, Tom Zhu, er nå hentet inn for å få fart på Austin-fabrikken der oppskaleringen går tregere enn planlagt.

Savner Tesla-styret

Med fallet på over 500 milliarder dollar i Teslas markedsverdi hittil i år er Musk heller ikke verdens rikeste lenger , og kreditorenes planer om å utstede Tesla-sikrede marginlån til Musk for å erstatte dyr Twitter-gjeld legger ytterligere press på Tesla-aksjen.

«Tesla-styret er «missing in action», tvitret en av Teslas største personlige aksjonærer, Leo KoGuan, onsdag og antydet ifølge nyhetsbyrået tilbakekjøp av egne aksjer. Han og en annen frittalende Tesla-investor, Ross Gerber, har tatt til orde for at styret tar inn et medlem som kan representere småaksjonærene.

«Jeg har fortsatt oversikt over både Tesla og SpaceX, men teamene der er så gode at det ofte trengs lite fra meg», tvitret Musk selv torsdag.

Har mye på tapetet

Tesla har mye fore i 2023. Selskapet startet nylig leveransene av sin etterlengtede Semi-truck mange år for sent, og planlegger endelig produksjonsstart for pickup-en Cybertruck.

Tilbakekjøpsprogrammet enkelte investorer har etterspurt kan ifølge Bloomberg også være på trappene. Musk sa på telefonkonferansen etter forrige resultatfremleggelse at tilbakekjøp gir mening på generelt grunnlag, og at noe i størrelsesorden 5-10 milliarder dollar var mulig. Sist måned tvitret han at beslutningen var opp til Tesla-styret.

Musk og Tesla har ikke returnert Bloombergs henvendelser, men en representant for selskapet har uttalt at deres oppslag om mulige produksjonskutt i Shanghai var «usanne» – uten å utdype. Fredag har nyhetsbyrået likevel meldt at produksjonen ved fabrikken vil suspenderes etappevis fra senere i desember til utpå nyåret.  

Tesla falt knappe prosenten i torsdagens handel på Wall Street, den fjerde negative dagen på rad. Aksjen har mer enn halvert seg så langt i 2022.