<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– På tide å avslutte dette marerittet

Tesla-analytikerne klarer ikke lenger å overse Twitter-effekten. Dan Ives i Wedbush mener Twitter er i rute til å tape 4 milliarder dollar – årlig.

Publisert 20. des. 2022
Oppdatert 20. des. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 374 ord
ALDRI KJEDELIG: Rundt Elon Musk. Foto: NTB

2022 har vært et blytungt år for Tesla. Etter mandagens fall på 0,2 prosent til 149,87 dollar er aksjen ned 57,5 prosent hittil i år. Dette var også første gang på over to år at aksjen sluttet under 150 dollar.

Tesla-aksjonærer har lenge uttrykt bekymring for at engasjementet i Twitter distraherer Elon Musk i driften av elbilprodusenten, og senest i forrige uke tok Leo Koguan, Teslas tredje største privataksjonær, til orde for en ny konsernsjef i et Twitter-innlegg. 

– Uholdbar skillelinje

Nå klarer heller ikke Tesla-analytikerne å se forbi Twitter-bråket, og Oppenheimer-analytiker Colin Rusch nedgraderte Tesla til «perform» i et notat mandag. Analytikeren viser ifølge Marketwatch til «malstrømmen i Twitter.»

«Vi tror Tesla vil fortsette å ligge foran konkurrentene i utvikling av teknologi for elbiler og selvkjørende biler, til kostnader konkurrentene vil slite med å matche – og har prøvd å skille Elon Musks virke utenfor Tesla (personlig og profesjonelt) i våre analyser, men tror Musks oppkjøp og påfølgende ledelse av Twitter nå gjør denne skillelinjen uholdbar,» skriver Rusch.

«Kombinasjonen av Twitters uklare kontantbehov og færre alternativer for Musk til å møte disse behovene, samtidig som den brede og sterke offentlige reaksjonen på hans inkonsistente anvendelse av standarder for Twitter-brukere, får oss til å sette oss på gjerdet,» fortsetter han.

– En perfekt storm

I sitt eget notat mandag skrev Wedbush-analytiker Dan Ives ifølge Marketwatch at tiden er inne for Musk til å «avslutte dette marerittet» som sjef for Twitter, og viste til Twitter-avstemningen Musk selv lanserte sent på søndag. 57,5 prosent av de 17,5 millioner stemmene gikk i favør av at Musk må gå av som Twitter-sjef, og kilder opplyser til CNBC tirsdag at Musk nå aktivt søker en etterfølger.

«Fra en feilslått abonnementsplan til utestengte journalister til daglige, politiske brannfakler, så har dette vært den perfekte storm ettersom annonsører har rømt og etterlatt Twitter i røde tall og i rute til potensielt å tape grovt regnet 4 milliarder dollar årlig ifølge våre estimater», fortsatte Ives, som har «outperform» på aksjen med kursmål 250 dollar.

27 av de 43 analytikerne som dekker Tesla anbefaler ifølge Marketwatch kjøp av aksjen, mens 13 anbefaler hold og tre selg. Gjennomsnittlig kursmål er 281,19 dollar.