<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Frihandel for norsk laks kan veltes

Kommisjonen har foreslått å fjerne minsteprisene på norsk laks i EU. Irene er ikke fornøyde.

  Publisert 30. mai 2008 kl. 09.08
  Oppdatert 15. des. 2013 klokken 09.50
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 178 ord
  Foto: Scanpix Scanpix / Scanpix

  Det blir trolig frihandel for norsk laks til EU innen 21. juli, opplyser Eksportutvalget for fisk. Bakgrunnen er Kommisjonens forslag om å fjerne minsteprisene på norsk laks, som skal ha fått "overveldende" flertall av medlemslandene da saken ble tatt opp på et møte i EUs rådgivende antidumpingskomite.Minsteprisen ble innført i 2006 da man mistenkte at norske lakseprodusenter dumpet prisene. Norge har nå vunnet frem med sin sak i WTO, og påstandene om prisdumping er tilbakevist.Lisboa-traktaten som er erstatningen til EUs refuserte grunnlovstraktat, skal nå godkjennes og ratifiseres.Irland er det eneste landet i EU hvor det skal avholdes en folkeavstemming før ratifikasjon. Landet som tidligere har stemt nei til Nice-traktaten, fryktes å kunne velte denne traktaten.Primærnæringen, som lenge har nytt godt av EUs subsidier, frykter nå en liberalisering av verdenshandelen gjennom WTO-forhandlingene, skriver Aftenposten. Bønder og fiskere truer med å stemme nei, fordi de ikke vil godta regler som truer deres interesser. Nå er irske lakseoppdrettere i harnisk over mulig fjerning av straffetoll på norsk laks. De mener dette vil føre til stort tap av arbeidsplasser i deres næring.