<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Derfor kollapset bank-aksjene

Super-journalisten i Storbritannia forklarer hvordan bank-aksjene kunne falle opp til 70 prosent.

  Publisert 19. jan. 2009 kl. 20.37
  Oppdatert 15. des. 2013 klokken 14.31
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 199 ord
  BBCs stjernereporter, Robert Peston - Foto: Steve Punter - Creative Commons

  Robert Peston i BBC ble verdenskjent da han forutså kollapsen i Northern Rock, og en hel verden ble mistenksom da en stor aksjepost ble snappet opp minutter før han meldte om fusjonen mellom HBOS og Lloyds.Hans daglige oppdaterte blog blir lest av utrolige 600.000 mennesker.- Investorer er skremt som følge av tapene ved Royal Bank of Scotland, spesielt med tanke på at de kom før resesjonen virkelig har satt inn, skriver han. - Den andre frykten blant investorer, er at bankene er i ferd med å bli nasjonalisert, uten at regjeringen kjøper aksjer.Nå skal bankene kunne tegne forsikring mot store tap, samtidig som myndighetene vil garantere for gjelden, opplyser det britiske finansdepartementet. Slik håper departementet å kunne hindre finanskrisen i å ødelegge den britiske økonomien enda mer.- Da skattebetalerne støtter bankene i en stor grad, frykter investorer lite avkastning de neste årene, skriver Peston.RBSKursen på aksjene i Royal Bank of Scotland sank med over 70 prosent mandag ettermiddag etter at den kunngjorde at den forventer store tap.Banken regner med å måtte notere et tap på opptil 28 milliarder pund (over 280 milliarder kroner) for året som har gått.Det er det verste resultatet for et britisk selskap noensinne, ifølge NTB.