<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oljefondet kaster ut selskaper

Finansdepartementet kaster ut to aksjer fra oljefondet.

  Publisert 30. jan. 2009 kl. 10.37
  Oppdatert 15. des. 2013 klokken 14.45
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 156 ord
  Kristin Halvorsen - Foto: Scanpix

  Finansdepartementet har på bakgrunn av en tilråding fra Etikkrådet for Statens pensjonsfond - Utland utelukket det kanadiske gruveselskapet Barrick Gold Corporation. Barrick driver gullutvinning i Porgeragruven på Papua Ny Guinea. Tilrådingen er basert på en vurdering av at fondet løper en uakseptabel risiko for å medvirke til alvorlig miljøskade ved å ha investeringer i selskapet.- Statens pensjonsfond - Utland skal ifølge de etiske retningslinjene for fondet ikke investere i selskaper som påfører miljøet alvorlig skade. Etikkrådet har i sin vurdering konkludert at Barrick Gold Corporation påfører miljøet alvorlige skader som en direkte følge av sin drift. Jeg har derfor besluttet å følge Etikkrådets anbefaling om å utelukke Barrick Gold Corporation fra fondets investeringsunivers, sier finansminister Kristin Halvorsen.Finansdepartementet har også utelukket det amerikanske selskapet Textron Inc. fra Statens pensjonsfond - Utland Selskapet produserer klasevåpen som er forbudt i henhold til den nylig fremforhandlede klasevåpenkonvensjonen.- Denne type produksjon kan vi ikke være med på å finansiere, sier Halvorsen.