<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Børsen så ut til å cruise inn, men USA-tall ødela dagen

Hovedindeksen på Oslo Børs så lenge ut til å ende dagen i pluss, men svake boligtall fra USA ødela. RCCL, Norske Skog og Norwegian var vinnere, mens Yara og DnB NOR trakk ned.

  Publisert 23. apr. 2009 kl. 17.50
  Oppdatert 15. des. 2013 klokken 16.32
  Lesetid: 4 minutter
  Artikkellengde er 979 ord
  Oslo Børs. Foto: Scanpix

  Hovedindeksen endte i dag på 238,01, ned 0,68 prosent.Gårsdagens fall på Wall Street bidro til en nervøs start på Oslo Børs torsdag, og hovedindeksen var nede i dagsverste på 237,32 i løpet av de første minuttene. Sakte, men sikkert hentet den seg inn igjen, og i løpet av formiddagen ble det viktige 240-nivået passert.USA: Boligtall skuffet Antall førstegangssøkende til ledighetstrygd i USA (jobless claims) steg ifølge tall lagt frem klokken 14.30 til rekordnivåer sist uke, uten at investorene så ut til å la seg skremme nevneverdig av det. Tvert om nådde Oslo Børs dagsbeste på 241,67 like før klokken 15.00.Deretter falt stemningen litt igjen, og særlig etter at tall sluppet klokken 16.00 viste at salget av bruktboliger i USA falt dobbelt så mye som ventet i mars. I løpet av få minutter falt indeksen 2-3 poeng, og dermed ned i negativt terreng.Markedet falt ytterligere den siste halvannen timen, og endte altså ned 0,7 prosent.Det ble omsatt verdipapirer for 4,94 milliarder kroner på Oslo Børs i dag.StatoilHydro ned Storbanken Credit Suisse, som la frem et dobbelt så høyt overskudd som ventet i 1. kvartal - 1,7 milliarder dollar - bidro til å løfte europeiske børser utover ettermiddagen, men de nevnte boligtallene fra USA ødela oppturen også her.Oljeprisen har ikke opplevd de store bevegelsene de siste 24 timene, etter at tall i går viste oppbygging av amerikanske lagre. Brent juni-kontrakten handles nå for 49,67 dollar fatet, ned 14 cent i dagens handel.StatoilHydro-aksjen endte i dag ned én prosent til 116,90 kroner.RCCL cruiser Dagens store vinner blant tungvekterne var cruiserederiet RCCL, som la frem et resultat på minus 0,17 dollar per aksje i 1. kvartal i år. Dette var langt bedre enn forventningene, som ifølge Reuters lå på minus 0,32 dollar.Ifølge rapporten blir markedet bedre og bedre for hver dag som går.Markedet likte budskapet veldig godt, og reagerte med å sende aksjen opp 13,27 prosent til 83,25 kroner.RCL var et av hovedtemaene på dagens utgave av Økonominyhetene med Trygve Hegnar Vinnerlisten i dag ble lenge toppet av Petromena. Mot slutten falt den litt tilbake, men ikke mer enn at den steg 11,1 prosent til 40 øre. Bergens Tidende skriver at obligasjonseierne som har lånt ut flere milliarder til Berge Gerdt Larsens Petromena og tre datterselskaper blir truet med et gigantisk søksmål.- Et erstatningskrav vil bli veldig stort og så stort at de som vil bli saksøkt ikke vil være i stand til å betale det, sier Petromenas advokat Dag Steinfeld.Hexagon ble dagens vinner med pluss 15,4 prosent, mens Scandinavian Property Development og Aker Seafoods steg hhv. 13,2 og 11,8 prosent.Eltek endte på 1,28 kroner - opp med 10,3 prosent. Selskapet legger frem tall for 1. kvartal i morgen.Yara og DnB NOR falt Men markedet endte altså ned, og ser vi på tungvekterne, var Yara en viktig årsak til det. Svake utsikter for gjødselmarkedet har fått flere meglerhus til å nedgradere aksjen de siste dagene. Samtidig la konkurrenten Potash Corp of Saskatchewan før børsåpning i USA frem svakere kvartalstall enn ventet , pluss at helårsguidingen ble tatt ned under forventning.Yara-aksjen falt 5,82 prosent til 145,75 kroner.Foruten Subsea 7 - som falt 5,2 prosent, var det ingen store, negative utslag blant de største aksjene. Frontline trakk ned 3,6 prosent. En rekke aksjer falt 1-2,3 prosent, deriblant Prosafe, Acergy, PGS, Telenor og DnB NOR.DnB NOR-fallet kom etter at Swedbank annonserte større utenlandstap enn ventet i 1. kvartal.- Tallene fra Swedbank var veldig dårlige, og mye av grunnen var høyere utenlandstap enn forventet blant annet i Baltikum, sier analytiker Christoffer Adams i SEB Enskilda til Reuters.- DnB NOR er også eksponert mot Baltikum, og ikke minst mot Latvia, hvor situasjonen er verst. Der har DnB NOR en eksponering på 26 milliarder gjennom en joint venture, legger han til.Norske Skog opp Norske Skog markerte seg positivt på Oslo Børs i dag. Aksjen endte opp 10,3 prosent til 16,60 kroner. Konkurrenten Stora Enso la frem tall i dag .- For det første sier Stora Enso i dag at etterspørselen på avis og advertising blir negativ fremover. Men de er kanskje litt mer måteholdne enn ventet, og det er jo kjent at en forventer at det fortsatt skal være tungt en stund, sier Arctic-analytiker Kenneth Sivertsen til Reuters.- Det andre er at Norske Skog avklarer litt av forvirringen rundt forventningen til 1. kvartalsresultatet, legger han til.Goldman Sachs mener Norske Skog-aksjen har over 70 prosent oppside.Rødt i Norwegian, men aksjen steg Norwegian la frem tall for 1. kvartal, som tradisjonelt er svakt for bransjen. Tallene var som ventet røde, men tapene på drift og resultat før skatt var omtrent halvert fra samme periode i fjor. Dollaren bidro til å gjøre kvartalet ekstra utfordrende. - Jeg er aldri fornøyd når tallene er røde, sier eier og daglig leder i Norwegian Bjørn Kjos til HegnarOnline. Se intervju med Kjos her. Dag Sletmo i ABG Sundal Collier karakteriserer tallene som "bra".- Selskapet vokser fort og lønnsomt i et fallende marked og tar mye markedsandeler fra konkurrenter som sliter tungt - den enes død, er den andres brød, sier analytikeren til HegnarOnline .Ifølge analytiker Per Haagensen i Fondsfinans var resultatet på linje med forventningene.Norwegian-aksjen steg 6,6 prosent til 40,50 kroner.Taper- og vinneraksjerDagens taperliste toppes av Oceanteam, som falt med 20,6 prosent til 2,69 kroner. Aksjen har nå falt rundt 90 prosent på tre måneder. Nærmest følger Dolphin Interconnect og Nio Security - ned hhv. 17,1 og 13,7 prosent.Ignis falt 9,75 prosent, mens Eitzen Chemical endte ned 8,8 prosent. Scan Geophysical sluttet ned åtte prosent jevnt.Lerøy og Solstad Offshore falt hhv. 5,1 og 5,7 prosent.Mer om det som skjer på Oslo Børs her Nøkkeltallene og børsmeldingene her. Her finner du børs- og finansnyheter på HegnarOnline Her finner du alle delindeksene på Oslo Børs. Alle aksjetipsene finner du her .De siste dagenes tekniske analyser.Europa og Asia Slik går det på børsene i Asia. Slik går det på børsene i Europa.New York Her finner du vinnerne /taperne på NYSEVinnerne og taperne på Nasdaq.De ulike indeksene og de ulike sektorene .Nøkkeltall fra handelen.