<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oljen smurte Oslo Børs

REC var et stort lyspunkt, men den største børsraketten om dagen la på seg nye 25 prosent.

    Publisert 16. juni 2009 kl. 17.35
    Oppdatert 15. des. 2013 klokken 17.55
    Lesetid: 4 minutter
    Artikkellengde er 851 ord

    Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet i dag på 298,31 poeng, etter en oppgang på 1,16 prosent. Det ble omsatt verdipapirer for 6,06 milliarder kroner.En skuffende utvikling i USA i går og i Asia i morgentimene sørget for en variabel start, men fra klokken 10 og utover begynte den sterkere oljeprisen å virke inn på hovedindeksen. En time senere ble markedet ytterligere inspirert av at ZEW-indeksen i Tyskland, som kom inn mye sterkere enn ventet.Klokken 14.30 kom nye nøkkeltall fra USA, hvorav ett viste høyere boligbygging enn ventet i mai. Bare noen minutter senere nådde hovedindeksen dagsbeste på 300,92, før den altså mistet litt høyde de siste timene av dagens handel. Klokken 15.15 viste tall fra USA at industriproduksjonen faller litt mer enn ventet.Sterkere oljepris Den relativt labre avslutningen på børsdagen kan henge sammen med at oljeprisen mistet litt høyde utover ettermiddagen. Brent-olje for august-levering ble rett før børsslutt handlet for 72 dollar, opp 20 cent i dagens handel. Dagsbeste var 72,40 dollar fatet.WTI-frontkontrakten handles for 72,34 dollar fatet, opp 30 cent i dagens handel.StatoilHydro, som i dag har kommet med en oppdatering samtidig med sin investorpresentasjon i Hammerfest, steg med 2,1 prosent til 137,50 kroner.Soloppgang i REC Andre positive tungvektere var først og fremst REC, som avanserte 7,86 prosent til 63,10 kroner.Tidligere i dag ble det kjent at et konsoritum med blant andre Munich Re, Siemens og Deutsche Bank ifølge TDN Finans har planer om å investere 400 milliarder euro i afrikanske solcelleparker som vil forsyne Europa med elektrisitet.- Dette er en påminnelse om at solenergi vil bli konkurransedyktig innenfor en overskuelig tidshorisont. Signaleffekten er positiv og i tillegg ser man på de selskapene som skal være med på konsortiumet at dette er i ferd med å bli en betydningsfull industri, sier Arctic-analytiker Eivind Bergkåsa i en kommentar.Nyhetsbyrået melder også at Yingli Green Energy venter etterspørselen etter solcellepaneler opp med 70 prosent i 2. kvartal i forhold til kvartalet før.Andre vinnere Songa Offshore, som gjennomførte en vellykket emisjon i forrige uke , markerte seg positivt i dag med en opptur på 4,9 prosent til 23,60 kroner. PGS avanserte 2,35 prosent, mens Golden Ocean la på seg 2,9 prosent.Sistnevnte kan glede seg over en kraftig oppgang i bulkratene, men det er fortsatt 200 prosent igjen til toppen .Storebrand steg fem prosent til 28,35 kroner.Ellers finner vi ikke de største utslagene blant de mest omsatte aksjene. Norsk Hydro, Yara, Frontline, RCCL, Aker og Marine Harvest la på seg 1-2 prosent.Ifølge et analysenotat høyner analytiker David Kerstens i UBS kursmålene på flere lakseselskaper. Og ett av dem er Marine Harvest.Offshore-tapere Flere offshoreaksjer slet i motvind i dag. Subsea-aktørene Acergy og Subsea 7 endte ned hhv. 4,1 og 1,7 prosent.- Subsea-aksjene har vært veldig sterke en stund, så at de faller tilbake er ikke unaturlig, sier analytiker Eric Tønne i Arctic Securities til Reuters .Ned gikk det også med Sevan Marine, som falt 3,3 prosent til 10,15 kroner. Aksjen var blant de få som ble nedgradert da Goldman Sachs mandag hevet europeisk oljeservice .Aker Solutions endte ned 0,89 prosent til 55,50 kroner. Selskapet meldte i dag at det har fullført utstedelsen av to 5-årige obligasjonslån på i alt 2,1 milliarder kroner, der Aker tegner seg for nesten halvparten.Thin Film dagens vinner Vinnerlisten toppes av børsraketten Thin Film, som endte opp nye 24,8 prosent til 1,91 kroner. Mandag i forrige uke sluttet Thin Film Electronics-aksjen på 0,47 kroner. Oppgangen siden er dermed på 306 prosent.Sist tirsdag ble det kjent at ASAH AS, et selskap eid av John Markus Lervik, har kjøpt 6,2 millioner aksjer i Thin Film.Ellers merker vi oss at Nexus steg 12,2 prosent til 2,02 kroner.Karstensen: Algeta kan femdoble seg Høyt på vinnerlisten finner vi også Algeta, som steg 13,76 prosent til 37,20 kroner. I et intervju med HegnarOnline drar aksjesjef Paal Karstensen i DnB NOR Markets aksjen frem som den med størst potensiale på Oslo Børs.- Algeta har i et best case-scenario et kurspotensial på fem ganger dagens kurs. De har utviklet et legemiddel, Alpharadin, som retter seg mot behandling av prostatakreftpasienter. Og i best case-scenariet vil man få Alpharadin godkjent for behandling av andre kreftformer, sier Karstensen til HegnarOnline.Les hele intervjuet her.Disse falt mest i dag Taperlisten toppes av forrige ukes børsrakett Repant, som korrigerer ned 11 prosent til 1,54 kroner. Selskapet landet i forrige uke en rammeavtale med Coop Norden .Nærmest følger Cecon, som i dag meldte at selskapet hadde klart å betale tilbake utestående renter til sine obligasjonseiere. Aksjen falt 10 prosent til 2,70 kroner.Videre endte gruveselskapene Nordic Mining og Northland Resources ned hhv. 7,56 og 8,15 prosent, mens Bergen Group falt 7,3 prosent.Til slutt tar vi med Oceanteam, som i dag meldte om tilbakebetaling av 90 millioner kroner på obligasjonslån. Aksjen sluttet ned 5,95 prosent til 3,95 kroner.Mer om det som skjer på Oslo Børs her Nøkkeltallene og børsmeldingene her. Her finner du børs- og finansnyheter på HegnarOnline Her finner du alle delindeksene på Oslo Børs. Alle aksjetipsene finner du her .De siste dagenes tekniske analyser.Europa og Asia Slik går det på børsene i Asia. Slik går det på børsene i Europa.New York Her finner du vinnerne /taperne på NYSEVinnerne og taperne på Nasdaq.De ulike indeksene og de ulike sektorene .Nøkkeltall fra handelen.