<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Norges mest dramatiske konkurs

Havariet i selskapet Petromena er trolig Norges største konkurs noen sinne. Slik tok Fredriksen & Co. kontroll på Berge Gerdt Larsens imperium.

  Publisert 27. mars 2010 kl. 10.07
  Oppdatert 16. des. 2013 klokken 00.32
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 229 ord
  John Fredriksen og Berge Gerdt Larsen - Foto: Finansavisen

  Havariet i selskapet Petromena er trolig Norges største konkurs noen sinne, skriver Finansavisen i sin lørdagsutgave.Avisen har sett nærmere på de dramatiske hendelsene som førte til at Berge Gerdt Larsen og hans system mistet kontrollen på det som var et gigantisk riggimperium.Larsen & Co. hadde i årevis satset voldsomt på rigg gjennom selskapene Petrolia, Petrojack, Petroprod og Petromena, men da finanskrisen kom begynte Larsens imperium å vakle.Pengene som måtte til for å drive satsningene er meget vanskelige å få tak i. Selskapet Petromenas fall skulle vise seg å bli Norges største noen sinne.Obligasjonseierne i selskapet begynner etter hvert å murre, og långiverne forbereder seg til slutt på å spille det avgjørende kortet: Ta kontroll over eierselskapene til Petromena og Larsens rigger.26. mars kjøper John Fredriksens Seadrill 80 prosent av det best sikrede av de tre obligasjonslånene i Petromena. Selskapet, som har flere rigger under bygging ved det samme verftet som Larsen & Co., er nå offisielt med på kreditorlaget hos rivalen.Få dager etterpå, i frykt for at Larsen-riggene skal forsvinne fra verftet i Singapore, bestemmer obligasjonseierne seg for å erklære mislighold og tiltre sikkerhetene, samt bytte ut styrene i de tre Petromena-døtrene som eier riggene.21. desember 2009 åpnes det konkurs i Petromena ASA. Norgeshistoriens største konkurs med misligholdt gjeld på 5,5 milliarder kroner er med det et faktum.Les hele den dramatiske historien om Petromena-forliset i lørdagens utgave av Finansavisen.