<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Spekulerte i økonomisk ruin på Island

- Shortsalg har sin misjon, sier mannen som på vegne av oljefondet satset penger på økonomisk ruin på Island.

Publisert 22. mai 2010 kl. 09.44
Oppdatert 16. des. 2013 klokken 01.28
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 159 ord
Foto: Scanpix - Reykjavik

Ifølge DN utpekes tidligere kredittforvalter Herleif Håvik som arkitekten da oljefondet spekulerte i økonomisk kollaps på Island. Allerede i 2005 satset fondet penger på at landets finanssystem gikk mot dårligere tider. Tre år senere var Islands tre største banker konkurs.- Shortsalg har sin misjon, sier Håvik i dag.Ásgeir Jónsson, tidligere sjeføkonom i Kaupthing, er skeptisk til Norges rolle i opptakten til krisen på Island.- Jeg legger ikke skylden på noen. Vi kan bare skylde på oss selv. Men det er like fullt et etisk spørsmål om det var riktig av det norske oljefondet å bruke sin markedsmakt i et uregulert marked til å tjene penger på å "shorte" finansystemet i et naboland, sier han.Håvik, som i dag er sjefstrateg i Pareto, innrømmer at oljefondet nok var de første som tok posisjoner mot Island og islandske banker. Han mener det er feil å gi markedet skylden.Håviks investeringer førte til at prisen på å kjøpe kredittforsikring på islandske banker steg kraftig.