<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Mener staten må tøyle Statoils vekst

Statoil vil trolig gå konkurs hvis selskapet blir rammet av en like stor katastrofe som BP, ifølge professor Øystein Noreng. Han mener staten må kreve større utbytte for å tøyle selskapets vekst.

  Publisert 28. juli 2010 kl. 14.31
  Oppdatert 16. des. 2013 klokken 02.25
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 260 ord
  Statoils logo - Foto: Statoil

  - Hvis Statoil gjør det uvanlig bra, bør staten som hovedeier kreve mye større utbytte enn det som har vært vanlig. Da vil selskapet få mindre penger til å kjøpe seg stor og feit for, sier professor i petroleumsøkonomi Øystein Noreng ved Handelshøyskolen BI til NTBDen norske oljegiganten vil trolig rapportere om et meget solid overskudd under kvartalspresentasjonen i hovedkvarteret på Vækerø i Oslo torsdag morgen. Analytikere venter et driftsoverskudd tett oppunder 40 milliarder kroner for andre kvartal.Fjerde størstMen nordmenn bør ikke juble altfor høyt over at Statoil vokser internasjonalt og ønsker å bli enda større, ifølge Noreng. Risikoen selskapet utsetter seg for vokser parallelt med størrelsen. Det ville neppe klart å bære kostnadene rundt en ulykke tilsvarende BP-katastrofen i Mexicogolfen, tror han.Statoil er allerede fjerde størst i golfen og vil trolig være blant interessentene når BP selger unna eiendeler for 185 milliarder kroner for å dekke inn enorme tap.- Vekst internasjonalt innebærer også at Statoil utsetter seg for betydelig høyere risiko. Selskapet ville trolig gått konkurs hvis det hadde blitt utsatt for en ulykke av samme omfang som BP opplever, sier Noreng.Vil ha norske reglerHan mener staten også må vurdere å pålegge Statoil å følge strenge, norske sikkerhetsregler også internasjonalt fordi risikoen og kostnadene ved uhell kan bli dramatiske. I verste fall kunne en Statoil-konkurs velte deler av opprydningsutgiftene over på staten og til sjuende og sist de norske skattebetalerne.- Statoil bør også pålegges å respektere fagforeningers organisasjonsfrihet og eventuelt innføre den norske ordningen med verneombud også internasjonalt, verneombud spiller en viktig rolle i å ivareta sikkerheten, sier Noreng.