<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

- Sterkeste januarmåned for laks

Markedsanalytiker i Eksportutvalget for fisk, Paul Aandahl, viser til sterk global etterspørsel etter laks og påpeker at stadig flere får råd til å kjøpe varen.

  Publisert 4. feb. 2011 kl. 09.39
  Oppdatert 4. feb. 2011 klokken 09.40
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 361 ord
  Foto: Marine Harvest

  Eksporten av norsk laks i januar var på 2,4 milliarder kroner. Dette er den høyeste eksportverdien som noen gang er målt i en januarmåned og er hele 33 prosent høyere enn januar i fjor.- Årsaken til den sterke økningen i eksportverdi, er høyere laksepris i år sammenlignet med prisen på samme tid i fjor. Dette kommer som følge av sterk etterspørselsvekst etter norsk laks globalt, kommenterer markedsanalytiker Paul Aandahl i Eksportutvalget for fisk.Han forteller at årets første måned har vært den sterkeste januarmåneden innen lakseeksport noensinne.Det er varslet at lakseprisen vil holde seg høy gjennom store deler av 2011 Vil vi få rekordmåned på rekordmåned for lakseeksporten?- Nei, om det vil skje er for tidlig å si noe om, sier Aandahl til HegnarOnline. Det at prisen på eksportlaks ligger 10 kroner over det normale nivået kan utjevne seg mot sommeren, og analytikeren påpeker at det er en rekke faktorer som vil få innvirkning på produksjon og salg.- Får vi en kald vår og sommer vokser laksen saktere, noe som igjen vil påvirke produksjonen, sier Aandahl. Som mener det er lite trolig at det går mot flere, like sterke laksemåneder som januar.Eksport av laks økte i januar med 18 prosent til Asia og 25 prosent til Øst-Europa. Hva sier dette om trendene?- Statistikken viser at markedene i Øst-Europa og Asia vokser sterkest. Dette er en fortsettelse av trenden fra i fjor, og tillegg til at vi ser en generell vekst i etterspørsel etter laks på alle markeder, sier Aandahl. Han peker også på at økonomien i Asia har påvirket kostholdsvaner og forbruk.- Vi ser at stadig flere får råd til å kjøpe laks. Og i Asia er det særlig rått konsum som driver etterspørselen, sier Aandahl.I USA og EU-landene falt eksporten med henholdsvis 4 og 29 prosent. Hva kan være årsaken til dette, har norsk laks blitt for dyrt for amerikanerne?- Det er nok en kombinasjon av flere årsaker, men man kommer ikke bort fra at laks har hatt en betydelig økning prisøkning. Det er nok en av de største, medvirkende årsakene til at vi ser fall i enkelte markeder, som i USAs tilfelle, fortsetter kraftig ned fra i fjor, sier Aandahl.