<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Hva skjer om selskapet du har shortet aksjer i går konkurs?

- Er det ingen handel i aksjen, får du ikke kjøpt dem tilbake på børsen, sier Anders Skar i Nordnet. Han låner ikke ut aksjer i Sevan.

Publisert 26. mai 2011 kl. 14.41
Oppdatert 16. des. 2013 klokken 10.14
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 327 ord
Oslo Børs. Foto: Scanpix

Å shorte en aksje betyr som de fleste vet at man spekulerer i et fremtidig kursfall. Ved å selge aksjen på nåværende tidspunkt satser man på å kunne kjøpe den tilbake på lavere kursnivå en gang i fremtiden. Mange av våre lesere lurer på hva som skjer om et selskap de har shortet aksjer i skulle gå konkurs.Les også: Myrseth: Oslo Børs kan stupe 39 prosent- Hvis et selskap går konkurs og aksjen avnoteres har man et problem med oppgjøret hvis man ligger short. Du skylder jo aksjene til den du har lånt de av. Er det ingen handel i aksjen så får du ikke kjøpt de tilbake på børsen selv om verdien er lik null. Har aksjen gått konkurs så kan det ta litt tid før teknikalitetene for oppgjør går i orden, sier Anders Skar i Nordnet til HegnarOnline.-Har du opplevd en slik problemstilling i forbindelse med en konkurs?-Det har vi aldri opplevd. Aksjene vil nok bli tilbakekalt av utlåner før en aksje avnoteres, sier Skar.- En konkursprosess tar tid og selv om aksjen er avnotert fra børsen så eksisterer aksjene i VPS frem til konkursprosessen er ferdig. Har man et aksjelån som må leveres tilbake og aksjen er avnotert så får man prøve å kjøpe tilbake aksjene OTC - ringe rundt til aksjonærer - for en liten sum dersom man ikke vil vente tiden det tar å gjøre opp dette. Jeg antar at dette kan ta mellom noen uker opp til noen måneder, sier Skar.-Men hvis et selskap havner på observasjonslisten og det er fare for konkurs så blir nok aksjene tilbakekalt av utlåner og den som ligger short må kjøpe aksjene tilbake. Da vil også aksjen ha falt i kurs så shorteren har nok gjort en bra handel selv om han blir tvunget til å stenge posisjonen, sier Skar.Sevan er et selskap som trues av konkursspøkelset og har opplevd full kollaps på Oslo Børs.-Vi låner ikke ut aksjer i Sevan for shorting nå, avslutter Skar.