<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

- Rekene selger uansett pris

Planlegger du rekeaften eller skalldyrsfest? Nå koster én kilo ferskkokte reker nærmere 200 kroner, og prisene vil holde seg skyhøye gjennom sommeren.

Publisert 24. juni 2011
Oppdatert 16. des. 2013
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 2 ord
+ mer
lead
Ferskkokte reker. Foto: Scanpix
Ferskkokte reker. Foto: Scanpix

- Vi ser at både prisene og volumet på fryste reker er opp fra i fjor, sier markedssjef i Norges Råfisklag, Tor Edgar Ripman til HegnarOnline. Og prisnivået er høyt også denne sommeren.- Sommermånedene er reke-spise-månedene. Vi ser hvert år at prisene svinger opp og at etterspørselen er som høyest i juni, juli og august, forteller reke-eksperten.Kvotereduksjon- Når det gjelder prisene på ferskkokte reker, som de man kjøper langs kysten fra fiskehandlere, har det i år vært begrenset tilførsel fra Nordsjøen og Skagerak. Dette skyldes en kvotereduksjon på rekefisket.Norges Råfisklag opplyser om at rekekvoten for 2011 er satt til 7.452 tonn, det 1.315 tonn mindre enn i 2010, da kvoten lå på 8.767 tonn. I tillegg meldes det om at utnyttelsesgraden venter å ligge under 50 prosent, som den gjorde i 2010.- Prisnivået ut til forbrukerne er høyt, legger Ripman til. I Norges Råfisklags markedsrapport for 2011 hevdes det at prisøkning til fisker vil kunne antas å overveltes på forbruker uten store konsekvenser.Selger uansett prisMens kiloprisen på ferskkokte reker lå på et sted mellom 150 til 200 kroner i fjor sommer, forventer Ripman at prisene trolig vil ligge i den høyere delen av dette intervallet for sommeren 2011. Han er ikke bekymret for at det vil påvirke kjøpelysten til skalldyrsglade mennesker- Til tross for høye priser ser vi at folk fortsatt vil spise ferskkokte reker på sommerkvelden, med et glass avkjølt Chablis, så rekene går unna uansett pris, sier Ripman.I tillegg må kundene belage seg på noen kroner ekstra ettersom transportkostnadene er større i år.- Årsaken til at transportkostnadene har økt fra i fjor er et en del fiskehandlere i Sør-Norge og i Oslo henter ferske reker fra Nord, for å erstatte bortfallet, og dette gir et ekstra prispåslag ut til kundene, sier Ripman.