<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kroken på døra for flere REC-fabrikker?

Mange analytikere har allerede sagt at det kom til å skje. Onsdag morgen vedgår solselskapet REC at det går mot delvis fabrikk-død her til lands. 700 kan miste jobben.

Publisert 28. sep. 2011
Oppdatert 16. des. 2013
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 388 ord
lead
REC - Foto: Scanpix
REC - Foto: Scanpix

Styret i Renewable Energy Corporation ASA skriver i en pressemelding onsdag morgen at de nå har vedtatt å starte en prosess, inkludert formelle drøftinger med tillitsvalgte, for å vurdere permanent nedstengning av deler av produksjonskapasiteten i Norge.- På bakgrunn av fortsatt svake markedsforhold og utsikter til betydelig negativ kontantstrøm, vurderer REC permanent nedstengning av produksjonskapasiteten i den eldste multikrystallinske waferfabrikken på Herøya, i den multikrystallinske waferfabrikken i Glomfjord og solcellefabrikken i Narvik, kan man lese i meldingen.Nedstengningen utgjør rundt 775 megawatt med årlig kapasitet av wafere eller 45 prosent av RECs waferkapasitet i Norge samt 180 megawatt med solcellekapasitet.700 ansatte er ventet å bli påvirket av den potensielle nedstengingen.Produksjonen vil imidlertid fortsette på de nyeste multikrystallinske waferfabrikkene på Herøya (650 MW årlig kapasitet) samt på monokrystallinske waferfabrikken i Glomfjord (300 MW årlig kapasitet).- REC jobber intenst med å bedre driften og redusere kostnadene ved disse fabrikkene, og positiv kontantstrøm er fortsatt hovedkriteriet for videre drift, står det videre å lese i pressemeldingen.Den integrerte wafer-, celle- og solcellepanel fabrikken (700 MW årlig solcellepanelkapasitet) i Singapore samt silisiumsfabrikkene i USA (19.000 tonn årlig kapasitet) fortsetter å produsere med full kapasitet.- Dette er et beklagelig, men nødvendig tiltak i dagens markedssituasjon. Vi er klar over hvilken påvirkning dette vil ha for de berørte ansatte og lokalmiljøene i Norge. Dette har derfor vært en vanskelig avgjørelse. Vi jobber nå hardt for å gjenvinne konkurransekraft på de gjenværende norske anleggende. Med disse utfordrende markedsforholdene er det også tilfredsstillende å se den positive utviklingen for våre virksomheter i USA og Singapore. Det gir oss en solid posisjon for fremtiden, sier konsernsjef Ole Enger i REC i en kommentar.REC vil offentliggjøre estimater for kostnader og nedskrivninger rundt restruktureringen av fabrikkene i Norge i forbindelse med offentliggjøringen av resultatene for tredje kvartal.Senest 22. september i år uttalte DnB NOR-analytiker Håkon Levy at REC på sikt ville komme til å legge ned all sin virksomhet her til lands.- Det som er midlertidig stengt vil ikke bli gjenåpnet, og det som fortsatt er i drift tror jeg vil bli stengt innen utgangen av 2012. De tjener i dag for lite penger på den norske driften. Selv om kostnadene hele tiden kuttes, er det vanskelig å se at denne virksomheten blir lønnsom, sa Levy den gang.Flere av RECs fabrikker i Norge har de siste månedene vært midlertidig stengt ned.