<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Derfor taper oppdretterne penger på PD

- Områder som rammes av PD (utenfor bekjempelsessonen) må som regel slakte ut fisken i anlegget, som brakklegges i inntil 3 måneder, avhengig av lokale beslutninger, sier professor i fiskebiologi Øystein Evensen.

  Publisert 15. des. 2011 kl. 12.00
  Oppdatert 16. des. 2013 klokken 14.23
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 326 ord
  Foto: Scanpix

  Iløpet av den siste uken har to av Lerøys, samt et av SalMars-oppdrettsanlegg i Nordmøre og Sør-Trøndelag fått påvist PD-virus.Professor i fiskebiologi, Øystein Evensen, forklarer i et intervju med HegnarOnline hvorfor viruset fører med seg større økonomiske tap.Dødlighet og redusert vekst- PD er en sykdom som smitter i sjø og som forårsakes av et virus. Sykdommen kan inntreffe gjennom hele produksjonssyklus, etter at fisken er satt i sjøen. Når fisken smittes fører det med opptil 20 prosent sjanse til akutt død, sier Evensen.Han forteller at den fisken som overlever blir satt tilbake i vekst, får dårlig fôrutnyttelse, og blir ofte tynn og skranten.- Det er derfor mange grunner til at oppdretterne får tap i økonomiske forbindelse med sykdommen. De mister fisk, ved at dødeligheten øker og man eventuelt må slakte ut fisken i anlegget. I tillegg vil man få redusert vekst og økte fôrkostnader som følge av at fisken utnytter fôret dårligere, sier Evensen.Må brakkleggeOmråder som rammes av PD (utenfor bekjempelsessonen) må som regel slakte ut fisken i anlegget, som brakklegges i inntil 3 måneder, avhengig av lokale beslutninger, forklarer professoren.- I praksis vil det som regel gå lenger enn tre måneder med brakklegging, fordi man må ha tilgang på fisk i rett størrelse, som er ferdig vaksinert og klar for utsett.- Det påløper også kostnader hvis selskap må slakte fisken for tidlig. Mindre fisk selges får mindre betaling, legger Evensen til.Smitten kan nå langtTotalt skal det være rundt 50 oppdrettsanlegg i det Mattilsynet regner som risikosone for smittespredning i Nordmøre og Sør-Trøndelag.- Hvor langt kan smitten spre seg?- Det kommer an på strømningsforhold på det aktuelle stedet, sier Evensen.Han forteller at det er gjort en del studier på PD i fjordområder, og anlegg som ligger nedstrøms - der strømmen går i retning av et nytt anlegg, ligger utsatt til.- Generelt kan vi si at spredningen går med vannmassene, fra anlegg til anlegg, og kan smitte over lange avstander, avslutter Evensen.Les også: Laksegiganter kan tape 400-500 mill