<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Frykten sprer seg til Asia

Investorer på Asia-børsene frykter effekten av statsgjeldskrisen i Europa (oppdatert med slutt Tokyo, Shanghai, Hong Kong).

  Publisert 9. des. 2011 kl. 06.27
  Oppdatert 9. des. 2011 klokken 08.44
  Lesetid: 4 minutter
  Artikkellengde er 786 ord
  Kinesisk investor. Foto: AP

  Siste: Da Tokyo-børsen stengte, var Nikkei ned 1,48 prosent til 8.536,46, mens Topix-indeksen hadde falt 0,94 prosent til 738,12.Shanghai-børsen sluttet ned 0,6 prosent, på det laveste nivået siden mars 2009. Hang Seng sluttet ned 2,6 prosent - med eiendom, materialer og shipping som de tyngste sektorene.TidligereDe asiatiske børsene ryker på nye nedturer fredag. Investorene frykter at statsgjeldskrisen i Europa vil føre til svakere vekst i Japan, Sør-Korea og Kina.Tokyo, Shanghai ser rødt I Tokyo faller Nikkei 1,34 prosent, mens den bredere Topix-indeksen går tilbake 0,84 prosent. Endelige tall viser en annualisert BNP-vekst på 5,6 prosent i 3. kvartal, etter at foreløpige tall viste 6,0 prosent.Konsensus lå ifølge Bloomberg på 5,2 prosent.På Shanghai-børsen faller Shanghai Composite-indeksen 0,6 prosent. Nøkkeltall viser at konsumprisene falt til en årsvekst på 4,2 prosent i november. I oktober viste konsumprisene en oppgang på 5,5 prosent på årsbasis.Å kontrollere galopperende priser har vært hovedmålet i Kinas økonomiske politikk siden nyttår, men november-tallene vil gi myndighetene i Beijing større spillerom i kampen for stanse den svakere veksten.Hang Seng i Hong Kong faller 2,6 prosent, mens Seoul-børsen trekker ned 1,7 prosent.Aksjene som tynger Blant enkeltaksjer faller Nippon Sheet Glass - med Europa som sitt viktigste marked - 2,0 prosent i Tokyo etter at Den europeiske sentralbanken (ECB) dempet spekulasjoner om at den trappe opp kjøpene av statsobligasjoner i land med høy gjeld.Renhe Commercial Holdings, en kinesisk utvikler av undergrunns kjøpesentre, dundrer ned nesten 10 prosent på Shanghai-børsen etter at en kunde har misligholdt gjeld på 314 millioner dollar. Fallende råvarepriser sender verdens største gruveselskap, BHP Billiton, ned 3-4 prosent på Sydney-børsen.- ECB-sjef Mario Draghis uttalelser om at ikke hintet om ytterligere statsobligasjonskjøp var en skuffelse for markedet, og det gå også markedet en grunn til å sikre gevinst etter oppgangen i forrige uke, sier forvalter Takashi Aoki hos Tokyo-baserte Mizuho Asset Management til Bloomberg.- Inflasjonstallene fra Kina signaliserer at vi har flere lettelser foran oss, noe som er positivt for markedene på lang sikt, legger han til.Tyskland sier "nein" Skuffende signaler fra Den europeiske sentralbanken (ECB), i kjølvannet av torsdagens rentemøte, sørget for en svak åpning. Og verre skulle det bli mot slutten, etter at Tyskland skal ha avvist møteutkastet for det etterlengtede toppmøtet i eurosonen.Ifølge det lekkede møteutkastet, hadde lederne i eurosonen bestemt seg for å bevege seg mot det de kaller "a new fiscal compact", og å styrke redningsmekanismene, melder Reuters.Siktemålet for EU-lederne er å bli enige om en plan som tar brodden av krisen, med Frankrike og Tyskland som de største forkjemperne for regelendringer vedrørende budsjettdisiplin i eurosonen.Men Tyskland har vært raskt ute og avvist tiltakene slik de står i møteutkastet, ifølge nyhetsbyrået, som viser til en ledende tysk talsmann.Dette kommer altså på toppen av dagens skuffelser fra ECB-sjef Mario Draghi.Tatt på sengen av Super-Mario ECB kuttet som ventet styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 1,00 prosent. Sist styringsrenten lå på 1 prosent var under finanskrisen i 2009.Blant tiltakene ECB innfører for å hanskes statsgjeldskrisen i Europa var lempede pantekrav på lån til bankene. Bankene får også tilbud om ubegrenset 3-årig finansiering.Uttalelsene fra Mario Draghi knuste ifølge CNBC håpet om at ECB vil trappe opp sine oppkjøp av statsobligasjoner i euro-land rammet av høy gjeld. ECB-sjefen føyde til at dagens rentebeslutning ikke var enstemmig, samt at sentralbanken ikke vurderer ytterligere rentekutt.Dette bidro til å senke børsene over hele Europa, og å svekke euroen.Det hjalp heller ikke på stemningen at BNP-veksten for 2012 ble nedjustert, og ECB utelukker nå ikke negativ BNP-vekst i eurosonen til neste år.- Vi ble definitivt tatt på sengen av hvor dramatisk Draghi gikk tilbake fra det som helt klart var et budskap til støtte for obligasjonsmarkeder med hensyn til ECB, sier global sjefstrateg Dan Greenhaus i BTIG til CNBC.Gledelige jobbtall Tall fra amerikanske myndigheter viste torsdag at antall førstegangssøkende til ledighetstrygd i USA (jobless claims) falt fra reviderte 404.000 per 26. november (opprinnelig rapportert 402.000) til 381.000 per 3. desember.Antallet er det laveste på ni måneder.Konsensus var ifølge Reuters et fall til 395.000.Det løpende gjennomsnittet for de fire siste ukene falt fra reviderte 396.250 til 393.250.Arbeidsløse som fortsetter å få trygd, såkalte continuing claims, steg fra reviderte 3,757 millioner per 19. november til 3,583 millioner per 12. november. Forventningen var på 3,700 millioner.Andre tall viste at engroslagrene steg 1,6 prosent i oktober. Lagerøkningen var langt høyere enn de 0,3 prosentene som var ventet.Slik går det på børsene i Asia Slik går det på børsene i Europa.Mer om det som skjer på Oslo Børs her Nøkkeltallene og børsmeldingene her Her finner du børs- og finansnyheter på HegnarOnline Her finner du alle delindeksene på Oslo Børs Alle aksjetipsene finner du her De siste dagenes tekniske analyserSlik gikk det i New York Her finner du vinnerne /taperne på NYSEVinnerne og taperne på Nasdaq.De ulike indeksene og de ulike sektorene Nøkkeltall fra handelen