<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Funcom - et gedigent tapssluk

Funcom er så langt en av ukens vinnere på Oslo Børs, men økonomisk har det gått veldig dårlig i flere år.

  Publisert 14. des. 2011 kl. 11.07
  Oppdatert 16. des. 2013 klokken 19.06
  Lesetid: 3 minutter
  Artikkellengde er 561 ord
  Foto: Skjermdump fra Age of Conan

  I 2007 var Funcom i en tilsvarende situasjon som nå. Det var knappe fire måneder til lansering og aksjen begynte å stige.Aksjen mer enn doblet seg før lanseringen. Etter at tidenes lanseringsfest i Holmenkollen var over, i begynnelsen av mai 2008, kollapset aksjen.Nå kommer det snart et nytt spill igjen. Forventningene spennes og aksjekursen stiger kraftig. Og selskapet må låne mye penger for å komme i mål.Aksjen falt 95 prosent I forkant av lanseringen i 2008 føyk aksjen opp fra rundt 20 kroner til 54 kroner. De smarte tok gevinst den gangen. Til og med største aksjonær lettet seg kraftig. Innsidere solgte både i forkant og i etterkant.Etter at aksjen nådde toppen, to dager før spillet ble sluppet i Norge, begynte aksjen å falle. Knappe syv måneder senere, i begynnelsen av desember 2008, hadde aksjen falt over 95 prosent, til 2,5 kroner!Følg kursutviklingen i FuncomIngen gullgruveDet var knyttet minst like høye forventninger til storlanseringen av nye Age of Conan i 2008, som det nå er til The Secret World. Men Funcom ble ikke noen økonomisk gullgruve i 2008, 2009 eller 2010.I lanseringsåret 2008 tapte Funcom 33,9 millioner dollar, tilsvarende 200 millioner kroner. I 2009 tapte selskapet 8,5 millioner dollar (omlag 60 millioner kroner) og i 2010 var overskuddet på skarve 23.000 dollar (omlag 130.000 kroner).Etter tre kvartaler i 2011 hadde Funcom tapt 10,2 millioner dollar, tilsvarende 60 millioner kroner. Bare i 3. kvartal var underskuddet på 3,2 millioner dollar, tilsvarende nesten 19 millioner kroner.Til sammen har Funcom, på knappe fire år, tapt 320 millioner kroner. Det sier alt om hvilken økonomisk suksess spillene fra Funcom har vært.Kanskje denne lanseringen vil gi den etterlengtede økonomiske suksessen?Pengene renner ut Siden årsskiftet 2010/2011 har beholdningen av kontanter og tilsvarende pr. 30. september blitt redusert fra 22,7 millioner dollar til 8,7 millioner dollar, tilsvarende nesten 83 millioner kroner.Det gjorde det nødvendig med påfyll for å klare innspurten mot lansering. Men i stedet for å kjøre en emisjon, med de 8 millioner aksjene det hadde fullmakt til å utstede, gikk selskapet nylig ut i obligasjonsmarkedet og lånte 15 millioner dollar (88,5 millioner kroner) til 10 prosent rente.Lånet løper frem til 22. desember 2014. Da er meningen at lånet enten vil bli innfridd eller konvertert til aksjer til en kurs på 1,37 dollar, tilsvarende omlag 8,1 kroner.Lånet med konverteringsrett skal godkjennes på en generalforsamling rett over nyttår, sammen med en fullmakt til å utstede inntil 15 millioner nye aksjer i selskapet. De kommer i tillegg til de 8 millioner aksjene det allerede har fullmakt til å utstede.The Secret World Funcom er mest kjent for online spillet Age of Conan. Nå kommer altså snart The Secret World, men spillentusiastene må vente noen måneder til.Over en halv million har registrert seg som betatestere av spillet i det siste og spillpressen roser visstnok spillet opp i skyene.Mange hadde håpet og trodd at det nye spillet skulle lanseres i løpet av 4. kvartal i år, men nå er det klart at det ikke skjer før i april neste år.Det er trolig også hovedårsaken til at selskapet nylig måtte låne nesten 90 millioner kroner.HegnarOnline vil imidlertid ikke bli overrasket om selskapet må ut og be aksjonærene om mer penger neste år. Selskapet forbereder seg i hvert fall på det, med å be om enda en fullmakt.Historien fra 2008 viste for eksempel at lanseringen ble svindyr og at spillet ikke ble noen økonomisk suksess.