<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kina-fond setter fart på euroen

Kinas sentralbank setter opp investeringsfond på 300 milliarder dollar for å redde Vesten.

  Publisert 9. des. 2011 kl. 12.33
  Oppdatert 9. des. 2011 klokken 12.55
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 149 ord
  Penger Foto: Scanpix Richardsen, Tor

  Euroen er på offensiven mot dollar fredag ettermiddag.Siste notering for EURUSD er 1,3406. På det høyeste har den vært oppe i 1,3434, mens den var nede i 1,3279 på dagens laveste.Oppgangen trigges av meldinger fra Kina. To kilder forteller Reuters at Kinas sentralbank skal sette opp to investeringsfond på i alt 300 milliarder dollar.Fondene skal fokusere på valutainvesteringer i hhv. Europa og USA. USA-fondet får navnet Hua Mei, eller Kina-USA, mens Europa-fondet får navnet Hua Ou, eller Kina-Europa.Fondenes målsetning er å gjøre mer aggressive investeringer for høyere avkastning, fra sin antatte base i Shanghai.- Fondet vil utstede yuan-obligasjoner. Siden kan det bruke yuan til å kjøpe utenlandsk valuta fra sentralbanken eller til og med kommersielle banker for investeringer utenlands, sier den ene kilden.En talsmann for Kinas sentralbank uttalte til Financial Times tidligere i høst at det er i landets egeninteresse å hjelpe Europa, ettersom kontinentet er Kinas største handelspartner.