<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oslo Børs dundret ned på oljeprisfall

Oljeprisen falt 3,11 dollar på fem timer, og dro Oslo Børs kraftig ned. Også lakseaktører og Sevan Marine var i hardt vær etter nye PD-funn og saftig børsbot.

  Publisert 14. des. 2011 kl. 17.36
  Oppdatert 16. des. 2013 klokken 14.22
  Lesetid: 4 minutter
  Artikkellengde er 932 ord
  Foto: Scanpix/AP

  Oslo Børs var ned ved lunsjtider onsdag. Kraftig oljeprisfall sendte hovedindeksen til slutt ned 3,11 prosent til 358,54.Det ble omsatt aksjer og verdipapirer for 4,14 milliarder kroner.Klokken 14.00 onsdag kom rentedommen og sentralbanksjef Øystein Olsen kuttet styringsrenten med 0,50 prosentpoeng til 1,75 prosent.Kathrine Boye, Nordea, var dagens gjest i TV-sendingen med Trygve Hegnar klokken 16:00. Hun kommenterte det norske rentemøtet og forventningene til 2012.SE HELE SENDINGEN HERTunge fall preget de mest omsatte aksjene på Oslo Børs onsdag. Mens Statoil skrellet av 3,20 prosent, falt Seadrill tilbake 3,87 prosent.Merkel ser reell politisk unionTysklands statsminister mener EU er på vei til å bli en reell politisk union, men hun advarer om at gjeldskrisen i Europa kan ta årevis å løse.- Visjonen om en reell politisk union begynner å ta form, sa statsminister Angela Merkel i en tale onsdag til de folkevalgte i Forbundsdagen. Der redegjorde hun for beslutningene på EU-toppmøtet i Brussel før helgen.- Jeg sier uttrykkelig at en politisk union er mer enn bare å opprette en stabiliseringsmekanisme. En politisk union betyr også at man må generere en felles vekst, og spesielt en vedvarende vekst, fortsatte hun.Frankfurt-børsen DAX var ved børsslutt ned 1,43 prosent, mens Londons FTSE 250 var ned 2,39 prosent.Også på Wall Street var stemningen dyster, grunnet fortsatte bekymringer rundt gjeldssituasjonen i Europa. Mens Dow Jones var ned 0,95 prosent, falt Nasdaq hele 1,73 prosent.Oljeprisfall Mens et fat Brent-olje med januar-levering omsattes for 108,22 dollar fatet i 11.30-tiden onsdag, var bildet et helt annet ved børsslutt onsdag.Da stod et fat Brent-olje i 105,01 dollar, ned 3,70 prosent. Mens WTI-oljen falt 4,64 prosent til 95,54 dollar fatet.Ferske oljelagertall fra USA viste at de amerikanske råoljelagrene falt med 3,9 millioner fat til 334,2 millioner fat i uken frem til 9.desember.Det var på forhånd ventet en nedgang på 2,5 millioner fat, viser estimater innhentet av cnbc.I tillegg inngikk Opec-landene en avtale om å sette et produksjonstak på 30 millioner fat pr dag, melder TDN Finans.Ifølge kilden vil avtalen mellom Opec-landene ikke inkludere nasjonale kvoter.Statoil endte ned 3,20 prosent til 145,20 kroner.Lakseselskap kan tape 400-500 mill. De to siste ukene har Mattilsynet påvist PD-virus ved både Lerøys og Salmars lakseanlegg. Ifølge Intrafish må fisken slaktes hvis den er syk.-Strategien om å slakte ut PD-syk fisk nord for PD-sonen ligger fast, sier Knut Rønningen ved Mattilsynets regionkontor på Steinkjer til IntraFish.Han vil imidlertid ikke si at dersom PD-utbruddet på Nordmøre og Sør- Trøndelag er begrenset til tre funn, vil det bli fattet vedtak om utslaktning.Totalt er det fem millioner fisk som enten kan være eller er PD-syk. Dette representerer 20.000 tonn fisk som voksen, noe tilsvarer fisk til en verdi av 400-500 millioner kroner. Tre millioner fisk er eid av Lerøy, mens Salmar eier to millioner, ifølge nettstedet.SalMar stupte 14,19 prosent til 26 kroner. Mens Lerøy falt 5,52 prosent til 77 kroner.Børsbot til Sevan MarineStyret ved Oslo Børs har vedtatt å ilegge Sevan Marine et betydelig overtredelsesgebyr for brudd på løpende informasjonsplikt.Totalt beløper ileggelsesgebyret seg til 1,43 millioner kroner.Les bakgrunnen for bøteleggelsen her.Sevan Marine endte ned 9,75 prosent.Videre falt Storebrand 10,23 prosent, mens Navamedic falt 8,65 prosent.REC ned på Solar-nytt Solgiganten First Solar falt 17 prosent på børsen i USA (oppdatert kl 15.40). Selskapet sendte onsdag ut tall som viser at de venter langt dårligere resultater til neste år enn markedet hadde forventet.Selskapet guider nå et resultat per aksje på 3,75-4,25 dollar i hele 2012 som helhet, og det er ifølge Thompson Financial og TDN Finans snaue 50 prosent svakere enn de 7,42 dollar ekspertisen hadde ventet.REC falt hele 7,69 prosent på nyheten.ikke samba-stemning helt endaJohn Fredriksens riggselskap Seadrill Limited meldte onsdag at heleide Seabras Serviços de Petróleo S.A. (Seabras) har gjort første skritt i forbindelse med en mulig børsnotering i Brasil.I en separat børsmelding opplyses det at Seadrill er i samtaler i forbindelse med en potensiell investering med SapuraCrest i Brasil. Seadrill vil i så fall få en andel på 50 prosent i eventuelle skip. Seadrill eier 23,6 prosent av SapuraCrest.-Det er jo i utgangspunktet veldig interessant at selskapet går på utsiden av sin kjernevirksomhet. I forhold til PLSV-skipene er det spennende matematikk. Vi har regnet litt på Subsea 7s PLSV-skip, som er en noe større modell - men har en tilbakebetalingshorisont på rundt fem år. Selv om du har en risiko med å være i Brasil, hvor man blant annet ser økte lønnskostnader, så ser slike skip veldig attraktive ut avkastningsmessig, sier analytiker Kim André Uggedal i Terra Markets til TDN Finans.Seadrill endte ned 3,87 prosent til 190,90 kroner.Nedgraderte RøkkeRatingbyrået Fitch Ratings har nedgradert Aker Solutions' langsiktige rating fra BBB- til BB+. Utsiktene er stabile.Aker Solutions falt 6,51 prosent til 58,85 kroner.Oppgraderer seismikkMeglergiganten JP Morgan har oppgradert seismikkselskapet PGS fra nøytral til overvekt. Kursmålet er sattt til 84 kroner, 51 prosent over tirsdagens sluttnotering.Aksjen som var opp ved formiddagstider, endte ned 2,6 prosent.Biotek til toppsØverst på dagens hittile vinnerliste finner vi Aqua Bio Technology, Nordiag og Nattopharma opp henholdsvis 16,11 prosent, 11,76 prosent og 7,69 prosent.Videre steg Skiens Aktiemølle 8,43 prosent og Aker Seafoods steg 5,00 prosent.Mindre "fun" for Funcom Spillselskapet Funcom har gått som en kule den siste uken (opp 45 prosent).I dag korrigerte aksjen ned 12,91 prosent. Er aksjen et gedigent tapssluk?Les også: Laks, biotek og gass klare for OBX Slik gikk det på børsene i Asia Slik går det på børsene i Europa.Mer om det som skjer på Oslo Børs her Nøkkeltallene og børsmeldingene her Her finner du børs- og finansnyheter på HegnarOnline Her finner du alle delindeksene på Oslo Børs Alle aksjetipsene finner du her De siste dagenes tekniske analyserSlik gikk det i New York Her finner du vinnerne /taperne på NYSEVinnerne og taperne på Nasdaq.De ulike indeksene og de ulike sektorene Nøkkeltall fra handelen