<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Sjeføkonom om det finansielle kaoset i Europa

-Den finansielle bazooka ser mer ut til å ville ligne en sprettert, sier sjeføkonom Steinar Juel.

  Publisert 9. des. 2011 kl. 08.59
  Oppdatert 9. des. 2011 klokken 08.59
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 241 ord
  Steinar Juel. Foto: Ivan Kverme, Finansavisen.

  I dagens rapport fra Nordea kommenterer sjeføkonom Steinar Juel den økonomiske utviklingen i Europa.- Markedene reagerte negativt på manglende signaler fra Den europeiske sentralbanken (ECB) om større kjøp av statsobligasjoner. Aksjemarkedene falt og renten på 10 års italienske statspapirer er igjen nær syv prosent, sier Juel.- Etter en kryptisk uttalelse i Europaparlamentet i forrige uke var det forventninger til at sentralbanksjef Draghi ville holde døren på gløtt for større kjøp av statsobligasjoner. I stedet for slo han døren helt igjen, det han sa i forrige uke var en misforståelse. Men det var positivt at Draghi signaliserte at ECB ville opptre som agent for stabilitetsfondet EFSF når de skal kjøpe statsobligasjoner, og at de er klare til å gjøre det i løpet av noen få uker, sier sjeføkonomen.- Dersom EU-lederne i dag får til en kraftig økning i størrelsen på EFSF vil dette kunne bli en god erstatning for at ECB kjøper obligasjoner på egenhånd. Signalene fra nattens drøftelser om dette er imidlertid ikke veldig oppløftende. Den finansielle bazooka ser mer ut til å ville ligne en sprettert, sier Juel.- EU-lederne synes å være enige om en nyskapning i form at et lån til IMF på EUR 200 mrd som så skal kunne brukes til å hjelpe Euroland i nød. I tillegg fremskyndes iverksettelsen av det endelige støttefondet som skal avløse EFSF, ESM, til 1. juli neste år. Men ESM får ikke banklisens og kan derfor ikke låne i sentralbanken, avslutter Juel.