<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

- To måter å unngå en gjeldsspiral på

EU-toppmøtet går ikke på skinner. Det gjør investorene nervøse.

  Publisert 9. des. 2011 kl. 11.29
  Oppdatert 9. des. 2011 klokken 11.30
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 282 ord
  Foto: Scanpix/AP

  Det etterlengtede toppmøtet i EU er godt i gang, men starten kunne vært bedre. Håpet om å sikre endringer i Lisboa-traktaten - for å sikre økt budsjettdisiplin i unionen - ble effektivt stoppet av Storbritannia.Det betyr at en evt. avtale kun kan omfatte eurosone-land, og ethvert annet land som vil bli medlem.Derimot skal det foreligge en avtale om en ny finanspolitisk pakt for eurosonen.Senker oljeprisenInvestorene er uansett ikke beroliget, noe som gjenspeiler seg på børsene - og oljeprisen.Brent januar-olje handles for 107,88 dollar fatet, ned 23 cent i dagens handel. WTI-oljen faller 19 cent til 98,15 dollar fatet.- Før ECB gjør noe mer, må EU ta seg sammen. Men markedet tror ikke på at EU kan ta seg sammen. Sannsynligvis vil de begrense handlingene til et minimum, og prisene vil reagere fra måned til måned mens EU-politikerne vasser seg gjennom krisen, sier risikosjef Tony Nunan hos Mitsubishi Corp i Tokyo til Reuters.To måter å løse krisen påDe toneangivende børsene i Europa er usikre på den videre retningen.Tyske DAX er ned 0,13 prosent, franske CAC 40 er omtrent uendret, mens britiske FTSE 100 faller 0,15 prosent.På Oslo Børs er hovedindeksen opp 0,44 prosent til 375,20.- Finansiell disiplin kan ikke oppnås over natten, og i mellomtiden vil kredittørken intensiveres. Politikernes aller viktigste oppgave er derfor å sikre at avgjørende tiltak iverksettes for å legge et stødig lokk på statsobligasjonsrenter - og dermed lette på fundingpresset, sier forvalter Takeo Okuharahos Daiwa SB Investments i Tokyo til Reuters.- Presset har økt på Den europeiske sentralbanken (ECB) for å utvide oppkjøpsprogrammet for statsobligasjoner, og innføre euro-obligasjoner, ettersom dette er de eneste måtene som kan hindre gjeldskrisen i å falle inn i en negativ spiral, føyer han til.