<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kroken på døren for vanvittig milliardsluk?

Det profilerte anlegget har gått med millilardtap år etter år. Nå vurderer man å stenge ned.

  Publisert 28. mars 2012 kl. 08.45
  Oppdatert 16. des. 2013 klokken 17.23
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 227 ord
  Mongstad Foto: Scanpix

  Statoil vurderer nå å stenge ned raffineriet på Mongstad, melder Teknisk Ukeblad onsdag.Anlegget skal ha gått med milliardtap i årevis.Statoil skal i en e-post ha bedt om et snarlig krisemøte med næringsminister Trond Giske der en mulig nedleggelse er tema.Statoil har tapt 9,2 milliarder kroner på oljeraffineriet på Mongstad i Hordaland siden 2009.- Situasjonen på Mongstad er svært alvorlig, sier pressetalsmann Morten Eek i Statoil.Det siste halvåret har selskapet forsøkt å få myndighetene til å gi dem de samme konkurransevilkårene som konkurrenter i utlandet for at raffineriet kan drives lønnsomt, melder Stavanger Aftenblad.Det samlede underskuddet for Mongstad-raffineriet var på 4,5 milliarder kroner i 2009. Året etter ga drift og ekstraordinære nedskrivninger et underskudd på 3,5 milliarder kroner, viser tall fra Brønnøysundregistrene.Regnskapet for 2011 er ikke klart, men i 3. kvartal i fjor ble verdien av anlegget nedskrevet med 3,1 milliarder kroner.- Tapene har kommet etter at økonomien i anlegget var veldig bra i årene fra 2000 og fram til 2008. I perioden 2004-2008 var overskuddet på nær 10 milliarder kroner. Situasjonen snudde med finanskrisen, sier pressetalsmannen.Ifølge Statoil er 8-10 europeiske oljeraffinerier stengt som følge av dette.- Prisene på råvarene våre har økt kraftig, mens prisen på produktene som går ut, som for eksempel bensin og diesel, ikke har gått opp, sier Eek.I tillegg mener selskapet at en rekke skatte- og avgiftsregler skaper ekstra utfordringer for Mongstad. (©NTB)