<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Knalldag på Oslo Børs

Når Statoil stiger over 3 prosent, vet du at det har vært en meget god dag på Oslo Børs. Sterke USA-tall overskygget eurofrykt, og sendte hovedindeksen solid opp. Storebrand og Aker Solutions skinte.

Publisert 27. juni 2012 kl. 17.31
Oppdatert 16. des. 2013 klokken 19.16
Lesetid: 5 minutter
Artikkellengde er 1175 ord
Helge Lund. Foto: Scanpix

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet i dag på 392,50, etter en oppgang på 2,54 prosent. Det ble omsatt aksjer og egenkapitalbevis for 3.931 millioner kroner.Så langt i år er hovedindeksen opp 2,0 prosent, mens den er ned 2,4 prosent det siste året.Like før slutt peker markert oppover på de toneangivende Europa-børsene. Britiske FTSE 100 stiger 1,4 prosent, franske CAC 40 1,7 prosent, tyske DAX 1,5 prosent, mens Amsterdam-børsen ligger an til en oppgang på 1,4 prosent.Stemningen har også tatt seg opp på Wall Street utover formiddagen New York-tid.Boligsalget skyter fart i USA Bakgrunnen for investorenes gode humør er først og fremst dagens sterke nøkkeltall fra USA.Først og fremst overrasket bruktboligsalget positivt .Ifølge tall fra National Association of Realtors steg pending home sales-indeksen steg 5,9 prosent til 101,1 på månedsbasis i mai. Ifølge Bloomberg var det på forhånd ventet en oppgang på 1,5 prosent.Indeksen matcher - som i mars - sitt høyeste nivå på to år.På årsbasis steg salget 15,3 prosent, mot en ventet oppgang på 9,9 prosent.Videre steg ordreinngangen for varige goder i USA 1,1 prosent i mai, mens det ifølge Reuters var ventet en økning på 0,4 prosent.Eksklusive transport steg ordreinngangen 0,4 prosent i mai. Her var det ventet en økning på 0,7 prosent.- Desillusjonert i Europa I Europa hersker en spent stemning dagen før EU-toppmøtet i Brussel. Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Frankrikes president Francios Hollande møtes i dag i et forsøk på å enes om en felles forståelse før møtet.Fire EU-ledere, anført av EU-president Herman Van Rompuy i spissen, offentliggjorde i går en tiårsplan inklusive blant annet felles banktilsyn og banksikringsfond, samt gradvis bevegelse mot felles gjeldsutstedelse - de såkalte "euroobligasjonene".Det siste forslaget støttes av både Frankrike, Italia og Spania.Men tyske Merkels ifølge Reuters angivelige uttalelse om at felles gjeldsutstedelse ikke vil skje i hennes levetid, har mildt sagt dempet forventningene.- Den desillusjonerte stemningen er opplagt for øyeblikket fordi, uansett hva som skjer på toppmøtet i de neste par dagene, ingen forventer noe konkret å komme ut av det, sier aksjesjef for britiske aksjer Richard Hunter hos Hargreaves Lansdown.Ellers i Europa skrev den spanske sentralbanken i sin månedsrapport at landets økonomi er "sterkt påvirket" av uroen i de europeiske finansmarkedene.I en auksjon i dag solgte Italia 6-måneders statsobligasjoner for ni milliarder euro. Renten på 2,957 prosent var den høyeste siden desember, og godt over de 2,104 prosentene som ble oppnådd ved forrige korsvei.Oljeprisen snudde opp Europeiske bekymringer preget også oljemarkedet, men effekten av dagens nøkkeltall fra USA er sterkere.Oljeprisen har dermed snudd opp i løpet av ettermiddagen. Brent august-olje stiger 11 cent til 93,13 dollar fatet, mens WTI-oljen trekker opp 53 cent til 79,89 dollar fatet.For Brent-oljen tilsvarer det en oppgang på drøyt halvannen dollar fatet fra da siste aksje ble omsatt på Oslo Børs tirsdag.Oppgangen har vært trigget av oljestreiken i Nordsjøen, og uttalelser fra arbeidsminister Hanne Bjurstrøm om at regjeringen ikke har planer om å gripe inn i konflikten - som har kuttet produksjonen med 240.000 fat per dag.Tall fra det amerikanske energidepartementet (DOE) viser at råoljelagrene falt 0,1 millioner fat til 387,2 millioner fat i uken frem til 22. juni. Analytikerstanden forventet ifølge Reuters et fall på 0,5 millioner fat.Bensinlagrene steg 2,1 millioner fat til 204,8 millioner fat, mens destillatlagrene falt 2,3 millioner fat til 118,9 millioner fat. Bensin- og destillatlagrene var ventet opp hhv. 0,8 og 1,2 millioner fat.Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets har et "blandet" førsteinntrykk av lagerrapporten.På Oslo Børs steg Statoil 3,1 prosent til 138 kroner.Aker Solutions viste vei Snuoperasjonen i oljeprisen trigget en sterk oppgang for oljeservicesektoren.Aker Solutions markerte seg positivt, og steg 6,0 prosent til 78,35 kroner på nyheten om en 5-årig rammeavtale med Exxon Mobil for vedlikehold på selskapets oljeinstallasjoner på norsk sokkel.- Det er en positiv kontrakt. Det er viktig at Aker Solutions opprettholder sin lederposisjon i MMO-markedet (Maintenance, Modifications & Operations) i Nordsjøen, sier analytiker Pål Dahl i Swedbank First Securities til Reuters.Analytikeren tipper kontraktens faste del alene er på over en milliard kroner.Dahl hevder overfor nyhetsbyrået at markedsutsiktene er lyse for selskapet, og peker på et veldig godt ordreinntak i 2. kvartal.Han har en kjøpsanbefaling på Aker Solutions, med kursmål 117 kroner.Ellers i oljeservice steg Seadrill 2,5 prosent til 200,70 kroner, mens Subsea 7 la på seg 3,3 prosent til 111,80 kroner. I seismikk klatret PGS og TGS hhv. 3,5 prosent til 67,80 kroner og 3,9 prosent til 149,90 kroner.Telenor markerte seg Ellers blant tungvekterne merker vi oss Telenor, som steg 3,25 prosent til 96,85 kroner.JP Morgan mener mindre tro på India-exit har tynget aksjen, og at det ifølge TDN Finans gir en god kjøpsmulighet. Meglerhuset tror Telenor kun vil by på de mest attraktive sirklene i India, og at de kan beholde rundt to tredeler av sin kundebase uten å gå over fundinggrensen på 155 milliarder rupi.Ifølge nyhetsbyrået er JP Morgan av den oppfatning av at Indias makroøkonomiske situasjon kan gi reduserte minstepriser i auksjonen.Meglerhuset gjentar sin overvekt-anbefaling, med kursmål på 125 kroner.Videre merker vi oss at Storebrand korrigerte opp hele 7,1 prosent til 20,63 kroner etter markant fall tidligere i uken. Algeta steg 3,2 prosent til 160 kroner.Marine Harvest og RCCL la på seg hhv. 5,1 prosent til 3,90 kroner og 3,3 prosent til 148,50 kroner.REC utvider emisjon - så rødt På den negative siden finner vi først og fremst REC, som trakk ned 6,0 prosent til 2,07 kroner.Selskapet har etter grundige overveielser besluttet å utvide den varslede reparasjonemisjonen fra 300 til 375 millioner kroner. Investorene som fikk delta i den rettede emisjonen fredag har også godtatt dette.Aksjonærer vil kunne tegne seg for 0,58 nye aksjer per allerede eksisterende aksje de eier.Man vil kunne overtegne i emisjonen, men tegningsrettene vil ikke være omsettelige.- Det blir en økt utvanning med en større emisjon, men ikke mer enn rundt en prosent på kursen. Aksjen var en del sterkere enn resten av sektoren på tirsdag, noe som også kan ha en liten effekt i dag.- Nye tall viser fortsatt fallende silisiumpriser, men utover dette er det ikke noe spesielt rundt aksjen, sier Swedbank First Securities-analytiker Sondre Dale Stormyr til TDN Finans.Disse steg og falt mest I toppen av vinnerlisten finner vi Oslo Axess-noterte Cecon, som steg 26,3 prosent til 1,39 kroner.Nærmest fulgte Sinoceanic Shipping, som la på seg 16,5 prosent til 5,57 kroner. Akva Group ble omsatt én gang, og klatret da 10,8 prosent til 13,30 kroner.De øvrige aksjene som steg mer enn Storebrand var Apptix og Jinhui - hhv. 8,2 prosent til 3,68 kroner og 8,7 prosent til 9,89 kroner.I andre enden finner vi blant andre Oslo Axess-noterte CellCura, som falt 17,3 prosent til 43 øre.Codfarmers trakk ned 11,6 prosent til 1,75 kroner, mens Saga Tankers gikk tilbake drøye 10,4 prosent til 1,90 kroner.Mer om det som skjer på Oslo Børs her Nøkkeltallene og børsmeldingene her. Her finner du børs- og finansnyheter på HegnarOnline Her finner du alle delindeksene på Oslo Børs. Alle aksjetipsene finner du her .De siste dagenes tekniske analyser.Europa og Asia Slik går det på børsene i Asia Slik går det på børsene i EuropaNew York Her finner du vinnerne /taperne på NYSEVinnerne og taperne på Nasdaq.De ulike indeksene og de ulike sektorene .Nøkkeltall fra handelen.