<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

- Stadig flere investorer hopper ned fra gjerdet

Lakseprisen stiger og forwardprisen viser en positiv trend for 2013.

Publisert 29. juni 2012 kl. 14.59
Oppdatert 16. des. 2013 klokken 19.19
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 408 ord
Foto: Ivan Kverme / Finansavisen

- Det ser ut til at lakseprisen beveger seg litt opp. Mellomfisk, i størrelsen 4-6 kilo ligger i snitt på mellom 26,50 og 27 kroner pr kilo. Ser man på all fisk liggers nittet på rundt 26 kroner. Det er ca én krone opp fra sist uke, sier analytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets til HegnarOnline.han forklarer at prisstigningen i hovedsak skyldes at det er mindre press på småfisk.- Mattilsynets nye forvaltningsregime, med henhold til PD og utslakting, gjør at man slipper å slakte så høyt antall som først skissert. Det bidrar til å løfte lakseprisene, sier analytikeren.Han er ikke bekymret for prisbildet i fellesferien.- Det er ingenting som tilsier at juli skal bli en dårlig måned. Men det blir spennende å se hvordan ting utvikler seg fra august og utover, sier Giskeødegård.Laksemarkedet strammer seg tilDet ble i 1. halvår tatt ut 110.000 tonn mer fisk enn det som ble tatt ut i samme periode i fjor.- Det vil si at man allerede har fått tatt ut en del av denne massive veksten som var ventet til høsten, sier analytikeren.-Han viser til at sesongmessig vet de at perioden august til midten av oktober er den mest utfordrende, men han tror ikke vi vil se så dramatisk lave priser som i fjor.- Priser på lavt 20 tall vil uansett være for korte perioder i den mest hektiske utslaktingsperioden.Mot siste kvartal av 2012 og inn i 2013 ser bildet langt lysere ut.- Laksemarkedet strammer seg kraftig til under siste kvartal 2012 og ut i 2013 og forwardprisene stiger kraftig, forteller Giskeødegård og legger til;- Det er ikke annet å vente når man går fra en 20 prosent volumvekst i 2012 til under 5 prosent volumvekst i 2013.Oppgraderinger og "drivere"Marine Harvest er opp 11,57 prosent bare den siste uken og 61,79 prosent hittil i år.Hva skyldes oppgangen?- Det har vært masse oppgraderinger i sektoren. Forwardprisene fortsetter på en stigende trend og vi får stadig mer negativ tilbakemelding fra Chile, og at veksten har stoppet opp og at ting ikke går som man hadde trodd der nede.Han forklarer at det er med å støtte opp om og gi en strammere prisforventning.- Det er klart at begynner man å anta at bunnen er nådd og aksjene skal opp, hopper stadig flere investorer ned fra gjerdet for å komme seg inn før prisstigning. Det gir stor etterspørsel og driv i aksjekursene, avslutter Giskeødegård.Nordea Markets har en kjøpsanbefaling på Marine Harvest med kursmål 4,70 kroner.