<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Apple har rast i verdi på Nasdaq

På litt over to uker har Apple rast tilsvarende den samlede verdien på Telenor, Seadrill, Yara og TGS.

  Publisert 10. okt. 2012 kl. 11.51
  Oppdatert 16. des. 2013 klokken 21.34
  Lesetid: 3 minutter
  Artikkellengde er 554 ord
  Apple CEO Tim Cook. AP Photo/Jeff Chiu

  Apple nådde sin høyeste notering på Nasdaq noensinne fredag 21. september. Den dagen ble aksjen omsatt så høyt som 705,07 dollar. Et par dager tidligere hadde aksjen sluttet på sitt høyeste noensinne, på 702,1 dollar.På topp var Apple da verdsatt til nesten 668 milliarder dollar, tilsvarende 3.834 milliarder kroner.Siden det har aksjen falt jevnt og trutt og tirsdag endte den ned nye 0,36 prosent til 635,85 dollar, etter å ha vært omsatt så lavt som 623,55 dollar.På sluttkursen tirsdag hadde aksjen rast 9,8 prosent på litt over to uker. Selskapet var da verdsatt til 602 milliarder dollar, tilsvarende 3.455 milliarder kroner.På drøye to uker har kursfallet da skrellet på bort 66 milliarder dollar av børsverdien på Apple, tilsvarende 379 milliarder kroner.Verdiraset tilsvarer overskuddet på statsbudsjettet neste år og er 127 milliarder kroner mer enn alle nordmenn betaler i skatt på inntekt og formue neste år! Les også iPhone 5 knuser konkurrentene - på prisVerdifallet tilsvarer også 10 prosent av det norske oljefondet og den samlede børsverdien på Telenor (173 mrd kroner), Seadrill (105 mrd kroner), Yara (81 mrd kroner) og TGS (20 mrd kroner).Til tross for kursskrellen er Apple fremdeles selskapet med den klart høyest børsverdien, fulgt av Exxon Mobil (2.485 mrd. kroner), Microsoft (1.412 mrd kroner) og Google (1.392 mrd kroner).Viktig kvartal for Apple Apple er allerede godt inne i 1. kvartal i det nye regnskapsåret og 25. oktober legger Apple frem regnskapet for sitt 4. kvartal i regnskapsåret 2011/2012.iPhone-salget er avgjørende og trolig viktigere i det kvartalet selskapet er inne i nå enn i samme kvartal i fjor. Det er priset inn høye forventninger, og blir ikke disse innfridd kan aksjen få seg en smell.43 prosent av Apples omsetning i fjor, på 108,25 milliarder dollar, og 70 prosent av resultatet på 25,92 milliarder dollar, skal ha kommet fra nettopp iPhone.Den høye andelen av resultatet skyldes, i følge Bloomberg, at teleoperatørene subsidierer smarttelefonsalget. Det gjør de fortsatt, men med større konkurranse og flere mulige leverandører, blir det marginpress for Apple også.Det skal også skje mye positivt for at Apple skal klare å opprettholde en netto resultatmargin på 23,95 prosent. Bare en liten dipp i marginene og veksten på topp- og bunnlinjen kan fort slå hardt ut i aksjekursen.Les også iPhone 5 er utrolig viktig for AppleIfølge det Seoul-baserte meglerhuset Daishin Securities solgte Samsung trolig hele 57,1 millioner smarttelefoner i 3. kvartal.Det er i så fall mer enn dobbelt så mange som Apple solgte av sine iPhones i sitt beste kvartal til nå - 37,04 millioner i fjorårets tre siste måneder, etter lanseringen av iPhone 4S.Hvor mange iPhones Apple solgte i kvartalet før lanseringen av iPhone 5 er ikke kjent ennå. I fjor solgte de i overkant av 17 millioner iPhones i det kvartalet.Uten sammenligning for øvrig solgte Apple 26 millioner iPhone i sitt 3. kvartal i år. Analytikere venter at Apple vil selge et sted mellom 49 og 59 millioner iPhone 5 i årets tre siste måneder og selskapets 1. kvartal i det nye regnskapsåret.Etter 2. kvartal i år hadde Samsung, i følge IDC, en markedsandel på 32,6 prosent, opp fra 17 prosent i fjor. Apple hadde en markedsandel på 16,9 prosent, ned fra 18,8 prosent i fjor.Nokia hadde en markedsandel på 6,6 prosent, ned fra 15,4 prosent i fjor mens HTC hadde en markedsandel på 5,7 prosent, ned fra 10,7 prosent i fjor.