<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Warren: Følg bedre med på hva som skjer i markedet

Peter Warren mener den norske finansministeren bør følge bedre med i markedet han forvalter.

  Publisert 16. okt. 2012 kl. 12.39
  Oppdatert 16. des. 2013 klokken 21.41
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 243 ord
  Peter Warren. Foto: Eivind Yggeseth, Finansavisen.

  Ifølge Peter Warren ringer den amerikanske finansministeren jevnlig til lederne for forvaltningsselskapene BlackRock, Pimco, Fidelity og AllianceBernstein for å få førstehånds kunnskap om hva som skjer i markedet han har ansvaret for, samt hvordan det reagerer på ulike pengepolitiske tiltak og reguleringer.Les også: Myrseth: Faren er ukomfortabel høy! Warren skriver på sin blogg at det finnes en rekke grunner til at også en norsk finansminister bør følge nøye med i markedet han forvalter.-Det dramatiske volumfallet på aksjebørsene har redusert bedriftenes adgang til risikokapital. Redusert interesse for aksjer betyr at investorer er i mindre villige til å ta del i den bedriftsøkonomiske utviklingen, sier Warren.-I dag foretrekker investorene heller å låne bedriftene penger enn å ta eierskap gjennom aksjer. Obligasjonseiere er først og fremst er opptatt av å motta renter og sikre seg at de får pengene sine tilbake. De betyr at disse har mindre interesse i at bedriftene satser på nye ting som kan gi økt inntjening, flere arbeidsplasser og en høyere aksjekurs, understreker Warren.-Dreiningen mot obligasjoner medfører i tillegg en betydelig økning i bedriftenes faste kostnader. Det koster for de aller fleste bedrifter vesentlig mer å ta opp lån gjennom obligasjonsmarkedet enn å ta opp et tilsvarende banklån. Kostnadene for bedriftene gjennom tilretteleggingsgebyr er mange ganger høyere og det samme er utlånsmarginen, sier Warren.-Økningen i faste kostnader vil gå utover lønnsomheten til bedriftene og dermed også redusere statens skatteinntekter. En slik utvikling burde normalt interessere en finansminister, avslutter Warren.Følg HegnarOnline på Facebook her