<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Pen oppgang i Oslo - Røkke-aksje viser vei

Børsene er på offensiven over hele Europa. I Oslo utmerker Norwegian og DNB seg positivt, mens Røkke-investering og gruveaksje stiger aller mest.

  Publisert 26. juni 2013 kl. 12.39
  Oppdatert 17. des. 2013 klokken 01.49
  Lesetid: 3 minutter
  Artikkellengde er 681 ord
  Kjell Inge Røkke. Foto: Scanpix

  Etter en positiv start, har Oslo Børs økt farten utover onsdagen. Hovedindeksen står i 472,03, opp 1,3 prosent.Aksjer og egenkapitalbevis er omsatt for 1.144 millioner kroner. Utviklingen skjer i kjølvannet av oppgang i New York i går og marginal oppgang i Tokyo tidligere i dag.Så langt i år er hovedindeksen opp 6,3 prosent, mens oppturen siste 12 måneder er på 23,6 prosent.Pilene peker oppover også på de toneangivende Europa-børsene. Britiske FTSE 100 stiger 1,2 prosent, tyske DAX 1,7 prosent, mens franske CAC 40 avanserer 1,8 prosent.Stagger Fed seddelpressen? Futureshandelen peker mot en positiv start i USA. Dow Jones-, Nasdaq- og S&P 500-futures stiger 0,3-0,5 prosent.- Sterke nøkkeltall fra USA gav en etterlengtet oppgang i aksjemarkedene i går. Både forbrukertillit, boligpriser (Case Shiller) og varige goder slo forventningene. Disse tallene regnes for å være noen av de viktigste indikatorene på amerikansk økonomi.- Fortsetter denne makrotrenden vil Fed begynne nedtrapping av kvantitative lettelser (QE3) i løpet av 2013. Dette vil være i tråd med den amerikanske sentralbanksjefens uttalelser for en uke siden, skrev Netfonds onsdag morgen.Prisen på gull, som typisk anses som en hedge mot den typen inflasjon sentralbankers pengetrykking kan føre til, faller nesten fire prosent onsdag, til 1.227,43 dollar per unse.- Hvis nøkkeltallene holder seg sterke, kan Fed komme til å starte nedtrappingen. Men jeg tror ikke på noen måte at vi nærmer oss nedtrapping av stimulanser i eurosonen og Storbritannia i øyeblikket, sier en obligasjonsmegler til Reuters.Og apropos eurosonen, bekreftet tall onsdag at Frankrike gikk inn i resesjon i 1. kvartal.Oljeprisen ned, Statoil opp I oljemarkedet er trenden negativ, og aktørene fokuserer på at gårsdagens nøkkeltall fra USA støtter opp om en nedtrapping av QE3 fra Federal Reserve.Brent august-olje handles for 101,10 dollar fatet, ned 16 cent i dagens handel, mens WTI-oljen faller 48 cent til 94,84 dollar per fat.Til sammenligning ble et fat Nordsjø-olje omsatt for 101,44 dollar ved børsslutt tirsdag.Tall fra American Petroleum Institute (API) viste tirsdag at råoljelagrene i USA falt bare 28.000 fat i forrige uke, mot ventet et fall på 1,7 millioner fat. Lagertall fra amerikanske myndigheter (DOE) er ventet klokken 16.30 onsdag.På Oslo Børs stiger Statoil én prosent til 125,90 kroner.Norwegian opp, Hydro ned Utslagene blant tungvekterne er ikke de største.Norwegian utmerker seg positivt ved å lette 3,3 prosent til 266,30 kroner, mens DNB og Storebrand begge stiger ca. tre prosent, til hhv. 89 og 28,66 kroner.Vi merker oss også at Telenor klatrer 1,9 prosent til 122,10 kroner på dagens høyeste volum.Cermaq stiger nye 0,5 prosent til 104 kroner, etter at staten i går kjøpte fem millioner aksjer i selskapet.Selv om prisen bare var så vidt høyere enn budet fra Marine Harvest som blankt ble avvist, mener næringsminister Trond Giske (Ap) at Cermaq-aksjonærene ikke ble lurt . Staten eier nå 59,17 prosent av selskapet.På den negative siden faller Hydro, Atea og Songa Offshore alle marginalt. Førstnevnte sliter jo tungt med aluminiumsprisen, og nå ser det farlig ut for aksjen .BWG Homes faller 0,7 prosent til 13,50 kroner etter at Odin og Jarle Sjo har mer enn halvert beholdningen . På kjøpersiden står Perestroika og Frederik W. Mohn.Gruveaksje til værs Relativt sett topper Havfisk (tidligere Aker Seafoods) med en oppgang på 12,8 prosent til 5,65 kroner.Nærmest følger Oslo Axess-aksjen Nordic Mining, som stiger 9,5 prosent til 69 øre etter at pilotundersøkelsen i "aluminium fra anortositt"-prosjekt nå er vellykket gjennomført .Oslo Axess-duoen Medi-Stim og Cecon kommer nærmest med pluss hhv. 9,2 prosent til 22,60 kroner og 7,1 prosent til 1,80 kroner.I andre enden finner vi Infratek, som trekker ned 18,9 prosent etter at Hafslund har solgt seg helt ut av selskapet .Øystein Stray Spetalen-selskapet Saga Tankers faller 12,1 prosent til 2,10 kroner, mens MultiClient Geophysical opplever en nedgang på 9,9 prosent til 3,35 kroner.Slik gikk det på børsene i Asia Slik går det på børsene i Europa.Mer om det som skjer på Oslo Børs her Nøkkeltallene og børsmeldingene her Her finner du børs- og finansnyheter på HegnarOnline Her finner du alle delindeksene på Oslo Børs Alle aksjetipsene finner du her De siste dagenes tekniske analyserSlik gikk det i New York Her finner du vinnerne /taperne på NYSEVinnerne og taperne på Nasdaq.De ulike indeksene og de ulike sektorene Nøkkeltall fra handelen