<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Hurtigruten med lavere omsetning, men bedre resultat

Hurtigruten ga bunnlinjen et lite løft i andre kvartal, men omsetningen ble svekket.

  Publisert 22. aug. 2013 kl. 08.37
  Oppdatert 17. des. 2013 klokken 02.26
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 428 ord
  Hurtigruten til kai - Foto: Scanpix

  Hurtigruten melder om et resultat etter skatt på 104,50 millioner kroner i 2. kvartal 2013, mot 100,14 millioner kroner i samme periode året før.Resultat per aksje ble 0,26 kroner, mot 0,25 kroner ved samme korsvei i fjor.Resultatet før skatt ble 103,07 millioner kroner, sammenlignet med 132,14 millioner kroner året før.Driftsresultatet ble 158,49 millioner kroner, mot 200,34 millioner kroner året før.Driftsinntektene beløp seg til 1.032 millioner kroner, sammenlignet med 1.119,69 millioner kroner i 2. kvartal 2012.Kvartalet preges av en ventet reduksjon i volum på norskekysten, med en nedgang i antall gjestedøgn på 14,3 prosent sammenlignet med samme kvartal i 2012. Nedgangen er størst i Norden og Tyskland, to viktige markeder for Hurtigruten, står det å lese i rapporten.Det er iverksatt tiltak som allerede viser effekt. Antall forhåndsbookinger for reiser inneværende år økte med 28 prosent i perioden mai til juli i år sammenlignet med 2012.Snuoperasjon Selskapet melder at en gjennomgripende snuoperasjon pågår og at den viser resultater.Et omfattende effektiviseringsprogram ble igangsatt i desember 2012. Det er gjennomført en strukturell snuoperasjon, drevet fram av interne ressurspersoner med støtte fra en ekstern konsulent.På et halvt år har programmet levert på samtlige punkter:• Ny kostnadseffektiv organisasjonsstruktur med fokus på kunden og kommersiell drift• 30 prosent nedbemanning i landorganisasjonen, nytt konsernsenter etablert i Tromsø• Betydelige endringer i ledergruppen• Reorganisert global salgsorganisasjon, salg Norden lokalisert i Oslo• Rendyrkning av kommersiell hotelloperasjon og maritim drift• 25 prosent redusert bemanning etter effektivisering av reservasjonssenter i Tallinn• Crew selskap etablert i Kirkenes, 1 600 ansatte overført i august 2013Effektiviseringsprogrammet har en estimert kostnadseffekt på 60 millioner kroner, med full effekt fra 2014. Selskapet ser allerede resultater av tiltakene gjennom reduserte administrasjonskostnader i inneværende kvartal på 11 millioner kroner. Like viktig er det at tiltakene på sikt skal gi effekt også på inntektssiden gjennom økt kommersielt fokus i hele organisasjonen, står det å lese i rapporten.- Snuoperasjonen som pågår er omfattende og helt nødvendig for at Hurtigruten skal bli lønnsom. Tiltakene iverksettes fortløpende og effekten vises allerede på kostnadssiden. Resultatet i andre kvartal er lavere enn det betydelige potensialet som ligger der. Endringsprosessene skal sikre en dynamisk og kostnadseffektiv organisasjon med kommersielt fokus. Vi skal øke inntektene og skape lønnsomhet i selskapet, sier konsernsjef Daniel Skjeldam.Operasjonell drift er forbedret, og viser en regularitet på 99,1 prosent i kvartalet, mot 97,9 prosent i samme kvartal i fjor.Hurtigrutens 11 skip på norskekysten kansellerte 49 av i alt 5.644 havneanløp i andre kvartal 2013, mot 115 i andre kvartal 2012, fremgår det av kvartalsrapporten.Periscopus AS ved Trygve Hegnar eier 33,14 prosent i HRG (Hurtigruten).Her er rapporten og presentasjonen.Følg HegnarOnline på Facebook her!