<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Statoil ferdig med Iran

Statoil har lagt ned sitt siste kontor i Iran etter å ha investert over 4 milliarder kroner i landet.

  Publisert 12. okt. 2013 kl. 07.22
  Oppdatert 17. des. 2013 klokken 03.03
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 269 ord
  Statoil - Foto: Scanpix

  Samtidig står andre internasjonale selskaper og sikler over muligheten for å kunne innta det oljerike landet.- Vi har ikke lenger behov for et kontor i Teheran. Etter at vi sluttførte utbyggingen av South Pars fase seks, sju og åtte, har vårt eget kontor i Iran primært jobbet med å få dekket kostnader fra utbygging i samsvar med kontraktene, sier informasjonssjef Bård Glad Pedersen i Statoil til Dagens Næringsliv.Han opplyser at Statoil la ned sitt siste kontor i landet i slutten av juli i år, etter at selskapet hadde fått tilbakebetalt utestående gjeld fra Irans nasjonale oljeselskap Nioc.Beløpet er på totalt 4,8 milliarder kroner. Dette var penger Iran skyldte Statoil for investeringer Statoil gjorde i olje- og gassfeltene South Pars, Anaran og Khoramabad. Statoil har i flere år mottatt nedbetalinger av gjelden i form av flytende gass.- Etter at utbyggingen ble sluttført, har vi fått dekket kostnadene slik vi hadde krav på, men vi rapporterer ikke for enkeltprosjekter og ønsker derfor ikke gi mer detaljert informasjon om dette, sier han.Tolv av de 14 ansatte som var igjen på kontoret fram til det ble lagt ned i sommer, var lokalt ansatte og har fått sluttpakker. De to øvrige har fått jobb hos Statoil i Norge.Tidligere denne måneden meldte nyhetsbyrået Reuters at vestlige oljeselskaper som Conoco, Chevron, Exxon Mobil, Shell, Total og Gazprom står i kø for å innta Iran hvis sanksjonene mot landet oppheves.Statoil får nå kritikk for å forlate Iran. - Det er veldig kortsiktig og ubetenksomt av Statoil å trekke seg ut av Iran når andre selskaper vurderer å gå inn, sier petroleumsekspert Øystein Noreng ved Handelshøyskolen BI. (©NTB)