<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nordea spår betydelig svakere krone

Norges Bank måtte krype til korset i 2013. Nordea Markets tror på reprise i 2014.

  Publisert 18. feb. 2014 kl. 11.23
  Oppdatert 8. apr. 2014 klokken 13.53
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 322 ord
  Norske kroner. Foto: Scanpix

  Nordea Markets avlyser to rentekutt, og spår nå uendrede styringsrenter i Norges Bank ut 2015.Det går frem av en oppdatering tirsdag.- Grunnen er ikke at vårt syn på økonomien har endret seg betydelig. Vi tror fortsatt at vekst utsikter til vekst og kapasitetsutnyttelse vil komme inn langt under Norges Banks estimater.- Hovedgrunnen er at vi tror NOK vil svekke seg betydelig mer enn Norges Bank spådde i sin forrige pengepolitiske rapport, skriver sjefanalytiker Erik J. Bruce.Tror på reprise av 2013 Nordeas makroanalytikerne tror 2014 blir en reprise av 2013, da sentralbanken senket sitt estimat for veksten i fastlands-BNP med så mye som 1,25 prosentpoeng.- Vårt estimat for 2014-veksten er 0,75 prosentpoeng under Norges Banks estimat. Vi tror nedturen i boligmarkedet fortsetter, med negative effekter for både boliginvesteringer og privat forbruk.- Samtidig vil oljeinvesteringene flate ut, heter det.I løpet av året blir sentralbanken ifølge Nordea derfor nødt til å senke sine estimater for vekst og kapasitetsutnyttelse.- Men med tanke på rentene vil dette igjen bli motvirket av NOK, som vil være 3-6 prosent svakere enn spådd av Norges Bank. Det betyr at sentralbanken vil holde på sitt nåværende syn om å holde styringsrenten uendret, skriver Bruce.- EURNOK holder seg høyt Nordea venter derfor at EURNOK holder seg på et høyt nivå de neste par månedene, før andre krysninger vil bidra mer til kronesvekkelsen vi vil se.- Vi spår sterkere USD, GBP og SEK mot EUR, så når vi nå ser bare et lite fall i EURNOK i løpet av året, vil det i sum bety ganske mye for den import-vektede indeksen Norges Bank er fokusert på.- NOK vil svekke seg betydelig mot SEK, som er en viktig handelspartner (14 prosent av indeksen). Basert på vårt syn om at Riksbanken vil sette renten opp sent i 2014, vil vi se EURSEK på 8,35 mot slutten av året, mot dagens 8,83. Det vil bringe SEKNOK fra 0,944 til 0,988, skriver Nordea.Følg HegnarOnline på Facebook her!