<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Trodde på to rentekutt, men ikke nå lenger

Nordea tror ikke lenger på at styringsrenten i Norge vil bli kuttet to ganger i år.

  Publisert 19. feb. 2014 kl. 16.34
  Oppdatert 8. apr. 2014 klokken 13.54
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 246 ord
  Nordea-økonom Erik Bruce. Foto: Finansavisen

  For det første tror Nordeas økonomer ikke bare på svakere vekst i oljeinvesteringene, men på at de vil falle i 2015 - og at oljeselskapene i større grad vil bruke utenlandske og billigere leverandører enn norske, skriver Finansavisen i dag.For det andre vil boligprisfallet særlig ramme boligbyggingen.- Da er to av de viktigste driverne for veksten de siste årene reversert, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til Finansavisen i dag.Reprise av 2013?I løpet av fjoråret nedjusterte Norges Bank 2013-anslaget for veksten i fastlandsøkonomien med 1,25 prosentpoeng.Isolert tilsa lavere vekst og kostnader, etter Norges Banks anslag, to rentekutt i fjor.Men i løpet av fjoråret senket Norges Bank anslaget for gjennomsnittlig kronekurs i 2014 med 6 prosent, og det hindret rentekuttet.Etter en styrking de siste par ukene tror Bruce nå på enda svakere krone fremover, og avlyser samtidig også de to rentekuttene han tidligere hadde ventet fra Norges Bank i år.Ved utgangen av året venter Nordea at kronen har falt til 6,60 mot dollar, 10,58 mot pund og 0,988 mot svensk krone. Det vil bidra til en klar svekkelse av den importveide kroneindeksen (I-44), som for Norges Bank er viktigere enn for eksempel eurokursen.Uendret i to årNorges Banks styringsrente ble satt ned til 1,50 prosent i mars 2012. Siden har sentralbankens anslag for når første renteheving kommer stadig blitt utsatt.Analysene i Pengepolitisk rapport 4/2013, sluppet i desember, tilsa en styringsrente på dagens nivå frem mot sommeren 2015, og deretter en gradvis oppgang. Neste rapport kommer i mars.