<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Satellitt med norsk teknologi skytes opp

Torsdag skytes den europeiske satellitten Sentinel-1 opp i rommet. Den skal gi forskere viktig informasjon om hav, skipstrafikk, isbreer og rasfare.

Publisert 2. apr. 2014
Oppdatert 8. apr. 2014
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 250 ord
lead
Romrakett. Foto: Reuters.
Romrakett. Foto: Reuters.

Både denne satellitten og Sentinel-3, som skytes opp senere, har norsk teknologi. Kongsberg Defence and Aerospace, OSI Optoelectronics i Horten og Det Norske Veritas står på leverandørlista.Ser gjennom skyeneIfølge Norsk Romsenter skal satellitten brukes blant annet til å holde øye med verdens havområder, skipstrafikk, oljesøl, isfjell og havis, isbreer, rasfare, nedsynking av landjorda, vulkaner og flom. Den kan se gjennom skydekket og dekke enorme områder på kort tid.- For Norge blir overvåkingen av havområder, skipstrafikk, havis og oljesøl blant den fremste informasjonen som Sentinel-1 skal levere, men i fremtiden vil overvåking og varsling av fjell- og snøskred også bli en viktig tjeneste, sier Guro Dahle Strøm, seksjonssjef for nasjonale programmer og jordobservasjon ved Norsk Romsenter.Skytes opp fra Sør-AmerikaOppskytningen skjer fra Kourou i Fransk Guyana i Sør-Amerika klokka 23.02 torsdag kveld norsk tid. Det er der Den europeiske romorganisasjonen ESA har sin hovedoppskytingsbase. Oppskytingen ledes av nordmannen Svein Løkås og skjer med en russisk Sojus-rakett.Det er ESA som er ansvarlig for å bygge og skyte opp Sentinel-satellittene, men driften og tjenestene som bruker data fra satellittene, skal EU ha ansvaret for. Satellittene er en del av Copernicus-programmet, der Norge er med. Foreløpig er det ikke klart om Norge fortsetter deltakelsen fra sommeren 2014.- Da flere norske miljøer er med på å utvikle og etablere tjenestene i Copernicus, spesielt innen marin og atmosfæreovervåking, håper vi at de norske miljøene også skal få være med å drifte og videreutvikle disse tjenestene gjennom en fortsatt norsk deltakelse i Copernicus-programmet, sier Guro Dahle Strøm. (©NTB)