<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Myrseth: Det er bransjen fra helvete

Stig Myrseth og Richard Branson er enige om hva som skal til for å bli millionær.

Publisert 7. juli 2014 kl. 10.08
Oppdatert 7. juli 2014 klokken 10.11
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 254 ord

I den siste ukerapporten fra Dovre Forvaltning slår investeringsdirektør Stig Myrseth fast at få bransjer har kostet eierne mer enn flyindustrien den siste mannsalderen.Ifølge Richard Branson er den enkleste måten å bli millionær på, å starte med en milliard dollar og deretter lansere et nytt flyselskap.Flybransjen er ikke den eneste som har gitt investorene elendig avkastning over tid. Hva kjennetegner så dårlige bransjer?

  • Typisk er markedsstrukturen fragmentert og etableringsbarrierene lave. Videre er produktene lite differensierte noe som fører til intens konkurranse og råvareprising.Typisk er markedsstrukturen fragmentert og etableringsbarrierene lave. Videre er produktene lite differensierte noe som fører til intens konkurranse og råvareprising.
  • Noen dårlige bransjer kjennetegnes dessuten av at det offentlige er til stede som eier og er villig til å kaste gode penger etter dårlige. Tenk SAS.Noen dårlige bransjer kjennetegnes dessuten av at det offentlige er til stede som eier og er villig til å kaste gode penger etter dårlige. Tenk SAS.

- Hovedproblemet til flyindustrien er overkapasitet, sterk konkurranse og lave priser. Dernest gjør den store kapitalintensiteten at bransjen har begrenset evne til å tilpasse seg makroøkonomiske sjokk, sier Myrseth.Investeringsdirektøren mener flyselskapene må vise bedre kapitaldisiplin og begrense kapasitetsveksten.- Den store forskjellen i driftskostnader mellom lavprisflyselskap og de tradisjonelle aktørene gjør imidlertid at dette er lite sannsynlig. For lavprisflyselskapene er det langsiktig rasjonelt å utnytte sin sterke kostnadsposisjon til å ekspandere flåten aggressivt og ta markedsandeler, sier Myrseth.- Vi tror ikke problemene i flybransjen er over, men for langsiktige aktører kan det likevel være penger å tjene på lavprisflyselskaper som Norwegian, avslutter Myrseth.