<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Fredriksen-rally og Noreco-massakre på rød børs

Stemningen var sur på Oslo Børs onsdag. Olje og oljeservice tynget, og hele åtte aksjer nådde all-time low (oppdatert med slutt Europa).

    Publisert 1. okt. 2014 kl. 16.40
    Oppdatert 1. okt. 2014 klokken 17.35
    Lesetid: 4 minutter
    Artikkellengde er 856 ord

    Hovedindeksen på Oslo Børs endte på 602,84 onsdag, tilsvarende en nedgang på 1,07 prosent.Aksjer og egenkapitalbevis er omsatt for 3.702 millioner kroner.Hovedindeksen er dermed ned 1,2 prosent siste måned, men opp 9,8 prosent hittil i år. Wall Street faller markert i den tidlige handelen, etter flere skuffende makrotall fra USA. De amerikanske innkjøpssjefenes forventningsindeks for tjenesteytende sektor kom inn under forventning, men indikerer riktignok vekst (non-manufacturing ISM) .Det samme var tilfellet for PMI i industrien , mens byggeinvesteringene skuffet. Sysselsettingen i privat sektor kom inn over forventning.Samtidig reagerer investorene i New York på den første Ebola-diagnosen på en pasient i USA.Toneangivende Europa-børser så også rødt onsdag.Tyske DAX og britiske FTSE 100 falt begge 0,9 prosent, mens franske CAC 40 trakk ned 1,1 prosent.Europa ned, oljepris opp Ettermiddagens skuffelser kommer på toppen av innkjøpssjefsindeksene (PMI) fra både Kina og Europa (Tyskland og Frankrike). Ifølge Reuters understreker de to sistnevnte hvor skjør innhentingen i europeisk økonomi er.- Den politiske uroen i Hong Kong trekker ned sentimentet i markedet, mens den japanske Tankan-undersøkelsen og de kinesiske PMI-tallene ikke var overbevisende, skriver Rabobank-analytikere ifølge nyhetsbyrået i et notat.Resultatvarsler fra britiske J Sainsbury og franske Nexans tynget også Europas børser.Samtidig venter investorene på morgendagens rentemøte i ECB.- Det ligger i kortene at den europeiske sentralbanken setter i gang seddelpressen enten på dette møte eller evt. det neste, iallfall tror vi det, skrev Netfonds i dagens morgenrapport.Om Kinas PMI ikke overbeviste, kom den inn noe bedre enn ventet, og dette gir noe støtte til oljeprisen onsdag.Brent november-olje var helt nede på nivåer rundt 94,40 dollar per fat i går kveld, men er onsdag ettermiddag oppe i 95,34 dollar, opp 0,7 prosent i dagens handel.På Oslo Børs falt Statoil 0,9 prosent til 173,70 kroner, mens Irak-eksponerte DNO endte ned 1,9 prosent til 19,72 kroner.Blodig for oljemyggEt tredje oljeselskap, Noreco, stjal de fleste av dagens overskrifter.Noreco stupte 76,3 prosent til 1,97 kroner etter å ha meddelt markedet om en uforutsett nedstengning av Huntington-feltet i oktober 2014.Selskapet har også fått ny informasjon som indikerer behov for nedskriving av Oselvar- og Huntington-reservene. - Utviklingen på Huntington vil imidlertid påvirke kontantbeholdningen i 2015 og i påfølgende år, og den uforutsette nedstengningen gjør det usikkert om selskapet vil kunne oppfylle sine finansielle forpliktelser også mot slutten av 2014, het det.Samtidig fratrer styreleder Morten Garman og styremedlem Erik Henriksen med umiddelbar virkning.- Vi har ingen umiddelbar likviditetskrise i Noreco, og er av den klare oppfatningen at det er en fordel for alle som har interesser i selskapet at Noreco fortsetter som selskap. Hvis det skulle stoppe helt, vil verdiene forvitre ganske raskt, sier Noreco-sjef Svein Arild Killingland til TDN Finans. - Vi vurderer derfor alle realistiske muligheter, og vi vil ikke utelukke noen alternativer på dette tidspunktet, heller ikke ny egenkapital, sier Noreco-sjefen videre.På det laveste var aksjen helt nede i 1,91 kroner, noe som er soleklar ny all-time low.Åtte til bunns, to til toppsNoreco var en av åtte aksjer som satte bunnrekord i onsdagens handel. De andre syv var Northland Resources, Eitzen Chemical, Polarcus, Odfjell Drilling, EMAS Offshore, Havyard og Akastor.To aksjer nådde også all-time high. Det var Lerøy Seafood og Evry.Oslo Axess-noterte Badger Explorer kom nærmest på taperlisten, og trakk ned 13,0 prosent til 5,44 kroner. Vi merker oss også Øystein Stray Spetalen-selskapene Standard Drilling og Nickel Mountain Group, som gikk tilbake hhv. 8,0 prosent til 1,15 kroner og 8,5 prosent til 1,83 kroner.Nytt selskap og Frontline-rally Vinnerlisten toppes av Birdstep på pluss 11,9 prosent til 2,16 kroner, etter lansering av neste generasjon av Always-Smartest-Connected-løsninger (ASC).Ytterligere én aksje steg tosfiret: Oslo Axess-noterte PCI Biotech på pluss 11,2 prosent til 23,90 kroner.Frontline sikret seg en plass på pallen etter å ha lansert planene om å danne et nytt selskap sammen med Tankers International LLC. Selskapet får navnet VLCC Chartering Ltd..Det nye selskapet vil få tilgang til begge selskapenes flåter, ifølge Frontline Management. Frontline-sjef Jens Martin Jensen forteller til Hegnar.no at den kombinerte flåten blir på mindre enn 60 skip, og at arbeidet med dannelsen av det nye selskapet har pågått i et par måneders tid.- Vi håper at det at vi går sammen gjør oss mer attraktive for våre større kunder. Det gir bedre service og større muligheter, og vi forventer at dette vil være positivt for begge parter, sier Jensen.Frontline steg 9,65 prosent til 8,98 kroner.Oljeservice under pressBlant tungvekterne var oljeservice fortsatt under press.I seismikk trakk TGS ned 4,6 prosent til 156 kroner, mens PGS gikk tilbake 2,9 prosent til 39,52 kroner. Subsea 7 tynget med en nedgang på 4,5 prosent til 87,65 kroner, mens Seadrill falt én prosent til 170,60 kroner.John Fredriksen-selskapet Deep Sea Supply endte ned 4,3 prosent til 8,39 kroner etter flåteoppdatering for september.Analytikerne er tydelig uenige om veien videre for Aker Solutions. I går kom DNB Markets og RS Platou Markets med vidt forskjellige analyser, og i dag var Goldman Sachs og UBS uenige.Mens førstnevnte tar en kjøpsanbefaling med et kursmål på 77,50 kroner, anbefaler UBS salg med et kursmål på 60 kroner.Aksjen falt 3,9 prosent til 61,50 kroner.På den positive siden finner vi Tanker Investments, som steg 4,3 prosent til 66,75 kroner.Gjensidige var den eneste OBX-aksjen som unngikk rødfargen. Aksjen steg 0,4 prosent til 136,40 kroner.Følg Hegnar.no på Facebook her!