<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

REC Solar kjøpes opp

Styret anbefaler et bud som ligger 7,5 kroner under det Øystein Stray Spetalen & Co fikk i mars.

  Publisert 24. nov. 2014 kl. 08.37
  Oppdatert 24. nov. 2014 klokken 15.12
  Lesetid: 3 minutter
  Artikkellengde er 641 ord
  Solpaneler. NTB Scanpix / NTB Scanpix

  Kinesiske Bluestar Elkem (China National Bluestar) kjøper opp REC Solar for 108,50 kroner per aksje.  Det tilsvarer en premie på 15,9 prosent i forhold til fredagens sluttkurs på 93,60 kroner.Selskapet prises dermed til 4.340 millioner kroner og på 108,5 kroner har aksjen steget 442,5 prosent fra emisjonskursen på 20 kroner.Det er imidlertid 7,5 kroner mindre pr. aksje enn Øystein Stray Spetalen, Glenn Ole Rødland og Jan Christian Opsahl fikk da de solgte over halvparten av aksjene de satt på i begynnelsen av mars i år.Trioen cashet inn tilsammen 290 millioner kroner og satt igjen med en gevinst på over 100 millioner kroner.De satt igjen med knapt 2,1 millioner aksjer og kan nå cashe inn ytterligere 227 millioner kroner.Følge pressekonferansen kl. 13Omfattende prosessREC Solars styreleder Ole Enger sier at den foreslåtte transaksjonen er et resultat av en omfattende og vid prosess hvor selskapet har sett på mulighetene for å maksimere verdiene for aksjonærene.Elkem-sjef Helge Aasen sier at Elkem har et strategisk mål om å vokse i solarsektoren.Største aksjonærer nåStørste aksjonær før salget er QVT Fund V LP I med 8,48 prosent av aksjene. QVT Fund IV LP 1 sitter med 1,4 prosent.Folketrygdfondet er 4. største med 4,36 prosent, og dette er trolig aksjer fondet kjøpte da Spetalen & Co solgte i mars.Spetalen, Rødland og Opsahl sitter til sammen med 5,36 prosent gjennom Ferncliff, Gross Management og Dallas Asset Management.Må godkjennesTransaksjonen må godkjennes av en ekstraordinær generalforsamling i REC Solar. Denne ventes avholdt senest 16. januar 2015.REC Solar-styret anbefaler budet enstemmig.Datum AS,  Ferncliff Listed DAI AS, Ferncliff  TIH 1 AS, Gross  Management AS, QVT  Fund IV LP  I, QVT Fund  V LP I, Quintessence Fund LP og Dallas Asset Management AS, som sitter på totalt 20,2 prosent av de utestående aksjene i selskapet, har avtalt at de ikke selger sine aksjer før den ekstraordinære generalforsamlingen, men vil stemme for transaksjonen.Nomura International er finansiell rådgiver for REC Solar.Cipriano AS er strategisk rådgiver, mens advokatfirmaet Schjødt er juridisk rådgiver.DNB Markets er finansiell rådgiver for Bluestar Elkem, mens Thomessen bistår juridisk.REC Solar til 20 kronerDe to solkongene, Jens Ulltveit-Moe og Øystein Stray Spetalen, satset på samme hest i vinter. De kjøpte seg opp i REC og mens Ulltveit-Moe tidligere hadde trukket seg som styreleder i selskapet valgte Spetalen å gå inn i styret og ta en aktiv rolle i restruktureringen av REC.Masterløsningen ble å skille ut Solar, med fabrikken i Singapore som skal ha kostet 12 - 13 milliarder kroner å bygge. Prisen Solar ble skilt ut til var 800 millioner kroner, hvorav fabrikken skal ha utgjort 500 millioner kroner.For mange var det en åpenbart god deal, og de som forstod dette, og kunne, deltok også i emisjonen til 20 kroner.Aksjen steg raskt til 70 kroner og de som hadde deltatt i emisjonen gjorde en kanonkule. Spetalen var imidlertid så trygg på verdien i Solar at han valgte å kjøpe mer på 70 kroner, samtidig som han solgte alt i REC Silicon. Etter det kontrollerte han knapt 4,3 millioner aksjer i REC Solar.Ulltveit-Moe valgte å selge alle sine aksjer i REC Solar på 70 kroner og cashe inn en gevinst på rundt 340 millioner kroner. Han brukte pengene til å kjøpe seg opp til over 20 prosent i REC Silicon på 3 kroner.Ulltveit-Moe gjorde et bet og uttalte sågar at vi får se i lengden hvem som får rett. Underforstått, og uttrykt med handling; han valgte å satse på gamle REC.Spetalen solgte på sin side alt i gamle REC til Ulltveit-Moe, og cashet trolig inn en gevinst i nærheten av 100 millioner kroner. Han satset i stedet alt på REC Solar og hans vurdering var altså den stikk motsatte av Ulltveit-Moes.Opp 55 prosent - ned 6,7 prosentAksjene Spetalen kjøpte på 70 kroner for et år siden har på dagens bud steget med 55 prosent.REC omsettes i dag på 2,8 kroner, ned 6,7 prosent i samme tidsrom.