<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oljeservice tynget børsen - skadeskutt oljeserviceduo suste til topps

Rentepratet i USA senket oljeprisen, som igjen tynget Oslo Børs. Flere tunge aksjer fikk svi.

    Publisert 29. okt. 2015 kl. 16.33
    Oppdatert 29. okt. 2015 klokken 21.50
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 668 ord

    Hovedindeksen på Oslo Børs endte på 615,49 torsdag, etter en nedgang på 1,17 prosent.Aksjer og egenkapitalbevis ble omsatt for 3.885 millioner kroner. Hovedindeksen er da opp 7,9 prosent den siste måneden, mens den har steget 6,9 prosent hittil i år.Toneangivende Europa-børser ser også rødt.Britiske FTSE 100 falt 0,1 prosent, mens tyske DAX og franske CAC 40 endte ned hhv. 0,3 og 0,7 prosent.Wall Street har åpnet ned , etter at BNP-veksten i 3. kvartal skuffet litt . Det samme gjorde boligsalget i september.Rentehopp i USA før jul? Antallet førstegangssøkere på ledighetstrygd i USA (jobless claims) kom derimot inn bedre enn ventet i forrige uke, og er et nytt bevis på styrken i det amerikanske arbeidsmarkedet.Federal Reserve holdt i går styringsrenten uendret - som ventet, og begrunnet beslutningen med svak eksport og inflasjon under målet på 2,0 prosent.Samtidig stiger forventningene til en renteøkning i desember. Fed sa i sin uttalelse at selv en lavere veksttakt i ansettelser er nok til å nærme seg sentralbankens mål om maksimal sysselsetting.Fed pekte også på «solide vekstrater» for både privat forbruk og næringslivets investeringer, og tok ifølge Reuters bort en referanse fra sin siste rentebeskjed om at en global nedtur kan svekke amerikansk økonomi.Investorer var raske med å plassere veddemål som gjenspeiler høyere sjanse for renteøkning i desember, melder nyhetsbyrået, som viser til at futureskontrakter nå anslår 43 prosent sannsynlighet for en slik renteøkning - mot 34 prosent før gårsdagens rentebeskjed.- Fed vurderer seriøst å heve renten i desember, sier Harm Bandholz, økonom hos UniCredit i New York, til Reuters.Både dollar og amerikanske statsrenter har reagert med kraftig oppgang. EURUSD står nå 1,0970.Dollar opp, olje nedDollarstyrkelsen bidrar til å senke oljeprisen, etter kraftig oppgang onsdag ettermiddag.Brent desember-olje står nå i 48,73 dollar fatet, ned 0,7 prosent (32 cent), mens prisen var 48,98 dollar fatet da børsen stengte onsdag.WTI-oljen faller 0,4 prosent til 45,29 dollar fatet.- På bare et par uker ser Fed ut til å være mindre bekymret for Kina, og forventningene stiger derfor igjen til en renteøkning i desember, sier Oliver Jakob hos Petromatrix til Reuters.Tall fra amerikanske myndigheter viste i går lagerbygging i råolje, mens lagrene for bensin og destillater falt.På Oslo Børs fortsatte Statoil fallet etter gårsdagens kvartalsrapport. Aksjen endte ned 1,8 prosent til 136,90 kroner. Ellers i olje falt DNO 3,3 prosent til 8,49 kroner.Oljeservice tynget De fleste OBX-aksjene trakk ned.Oljeserviceduoen Seadrill og Subsea 7 utmerket seg negativt ved å falle hhv. 3,1 prosent til 53,55 kroner og 4,7 prosent til 65,55 kroner.PGS endte i minus 5,3 prosent til 35,15 kroner.Telenor falt 1,1 prosent til 164,90 kroner, mens Marine Harvest, Hydro og DNB gikk tilbake 1,9-3,4 prosent, de to førstnevnte etter tall i går.Marine Harvest varsler utstedelse av et konvertibelt obligasjonslån på 340 millioner euro med fem års løpetid. Prisingen ble klar i ettermiddag .Yara steg 0,4 prosent til 385,80 kroner etter kjøp av ammoniakkfabrikk og svake tall fra konkurrenten Potash.Gjensidige steg 1,5 prosent til 131,70 kroner, mens Orkla la på seg 1,1 prosent til 70,80 kroner foran kvartalstallene i morgen.Oljeserviceduo til topps Relativt sett preget resultatsesongen både taper- og vinnerlisten.Alle dagens resultater her. Aqualis, med Øystein Stray Spetalen på eiersiden, stupte 14,8 prosent til 5,66 kroner etter at investoren solgte seg kraftig ned .Nærmest fulgte Avocet Mining på minus 12,2 prosent til 36 øre etter kvartalstall , mens Serodus falt 11 prosent til 2,35 kroner.Vi tar også med at Oslo Axess-noterte PCI Biotech falt 8,3 prosent til 5,50 kroner.I andre enden finner vi Polarcus, som la på seg 30,4 prosent til 30 øre etter sine kvartalstall .Zoncolan kom nærmest på pluss 24,4 prosent til 56 øre på tynt volum.Et annet skadeskutt oljeserviceselskap, Dolphin Group, klatret 12 prosent til 28 øre etter at Arctic Securities stadig gir aksjen stempelet doblingskandidat ifølge en oppdatering etter gårsdagens kvartalstall.Ytterligere to aksjer steg tosifret.Intex Resources avanserte 10,6 prosent til 73 øre, mens Next Biometrics - som har vært i vinden i det siste, steg 10 prosent til 143 kroner.Vistin Pharma, der Spetalen er storaksjonær sammen med Tore Aksel Voldberg, trakk opp 9,1 prosent til 18 kroner etter tall og at fond flagget en storpost.