<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Analytiker spår «sinnssyke kutt»: - Om oljeprisen er 33, 34 eller 38 dollar har lite å si

- Vi kommer til å se kjempenegativ cashflow.

    Publisert 7. jan. 2016 kl. 13.08
    Oppdatert 7. jan. 2016 klokken 13.23
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 390 ord

    Oljeprisen faller og mange mener den nærmer seg 30 dollar fatet.Analytiker Teodor Sveen Nilsen er ikke i tvil om hva dagens oljeprissituasjon betyr for oljeselskapene:- Det betyr at investeringskuttene for 2016 blir enda større. Om oljeprisen er 34, 33 eller 38 dollar fatet betyr lite for oljeselskapene. Det er vondt uansett, sier Sveen Nilsen til Hegnar.no, og fortsetter;- Vi kommer til å se en kjempenegativ cash flow. Ta Statoil, som vi har uttalt tidligere, uten at de kutter investeringene vesentlig mer enn forventet, vil fri kontantstrøm per aksje etter utbytte bli minus 14 kroner ved 50 dollar oljepris. Og det er jo litt opp dit akkurat nå.LES OGSÅ: - Dette er 2008-krisen som gjentar segHan peker på at oljeselskapene er pent nødt til å gjøre ting på investeringssiden og kostnadssiden.- Ikke bærekraftig- Vi er blant dem som mener at den oljeprisen vi ser i dag ikke er en bærekraftig oljepris. Og det er ingen tvil om at vi kommer til å få helt sinnssyke kutt, sier analytikeren til Hegnar.no.- Det som kommer til å skje er at produksjonen utenfor Opec mest sannsynlig kommer til å falle.Han forklarer at grunnen til at vi ikke har sett stort fall i produksjonen hittil er blant annet at enkelte felt i USA startet opp produksjon i høst.LES OGSÅ: Ser oljepris på 25 dollar- Dette var beslutninger som var tatt før oljeprisen begynte å falle, forklarer Sveen Nilsen, og legger til;- Nå er det ikke penger til å investere i produksjon.Han viser til at skiferproduksjonen faller med få unntak, og at dette vil fortsette.- Det er ikke mange som har råd til å produsere på dagens oljeprisnivå.Tror på rebalanseringTeodor Sveen Nilsen sier de imidlertid tror det vil komme en rebalansering av oljemarkedet i begynnelsen av 2017.- Ser man på etterspørselssiden er det god fart i oljeetterspørselen, og etterspørselen er ikke noe problem. Om noe er den marginalt mindre enn man kanskje skulle trodd med dagens oljepriser, sier Sveen Nilsen og fortsetter;- Det som er viktig å få frem er at etterspørselsveksten i 2015 var veldig bra, og den kommer til å bli bra i 2016 sannsynligvis. Det er drevet av flere ting, men primært at oljeprisen er lav. Den sterke etterspørselsveksten som følge av lave oljepriser var relevant i 2015, vil gjelde i 2016 og kanskje 2017 - men vil ikke ha en evigvarende effekt.