<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Elendig start på det nye året på Oslo Børs

Det kraftige børsfallet i Kina fører til en helrød åpning på Oslo Børs.

  Publisert 4. jan. 2016 kl. 09.04
  Oppdatert 4. jan. 2016 klokken 09.18
  Lesetid: 3 minutter
  Artikkellengde er 512 ord
  Foto: Scanpix

  Oslo Børs har som ventet åpnet markant ned i kjølvannet av børsskrellen i Kina i morges. Etter 18 minutters handel er hovedindeksen ned 1,8 prosent til 598,80.Ellers i Europa er nedturen sterkere. I Frankfurt er fallet for DAX på 3,3 prosent.Netfonds Banks analysesjef Roger Berntsen trodde Oslo Børs ville åpne ned 1,11 prosent i dag.«Økt geopolitisk usikkerhet gav aksjefall i Asia i natt. De kinesiske børsene endte ned hele 7 prosent. Dette vil påvirke stemningen på de europeiske børsene i dag. Det spente forholde mellom Iran og Saudi-Arabia er det som har fått investorene til å selge aksjer på årets første handelsdag. Når det er sagt, oljeprisen er betydelig opp på denne uroen, noe som vil kunne hjelpe Oslo Børs. Utvalgte hendelser i dag; Makro: US PMI index, ISM index», skrev Berntsen før børsåpning.Oljeprisen stigerOljeprisen spratt opp 2 dollar fatet søndag kveld og Brent-oljen for levering i februar var oppe i 38,5 dollar, før den snudde ned igjen.Oljeprisen stiger som reaksjon på den akutte politiske konflikten som har oppstått mellom Iran og Saudi-Arabia, skriver Handelsbanken i sin morgenrapporten mandag.Seniorøkonom Knut Anton Mork tviler imidlertid på at denne konflikten vil påvirke oljeproduksjonen så lenge en væpnet konflikt mellom disse partene unngås.Mandag morgen koster Brent-oljen (front-kontrakten) 37,51 dollar, opp 0,6 prosent, mens lettoljen i New York går for 37,30 dollar fatet, opp 0,7 prosent.Statoil faller 1,0 prosent til 122,50 kroner. Selskapet topper listen over de mest omsatte aksjene.De mest omsatteIngen av de 20 mest omsatte papirene stiger i verdi. Enn så lenge ligger Telenor og Idex bak Statoil på omsetningsoversikten. Aksjene faller 1,2 og 3,3 prosent.Selvaag BoligSelvaag Bolig ASA solgte 209 boliger for 751 millioner kroner i fjerde kvartal.Totalt i 2015 solgte selskapet 935 boliger for 3,214 milliarder kroner.- Vi er svært godt fornøyd med at vi samlet solgte flere boliger enn i 2014 selv om Stavanger-markedet stoppet opp. Boligsalget var jevnt og godt gjennom hele året. Dette viser at vi har attraktive prosjekter på de rette stedene, sier administrerende direktør Baard Schumann i en børsmelding.Aksjen faller 0,7 prosent til 27,30 kroner.KongsbergKongsberg Gruppen har mottatt bestillinger på leveranser til CROWS-programmet til en verdi av 190 millioner kroner.Aksjen faller 0,3 prosent til 144,50 kroner.Polarcus-forlengelsePolarcus Limited melder at en avtale med Turkish Petroleum er forlenget med to år.Aksjen stiger 3,1 prosent til 1,66 kroner.NMGØystein Stray Spetalen-dominerte Nickel Mountain Group AB, som er i ferd med å endre navn til Axactor AB, inngikk 31. desember en salgs- og kjøpsavtale (SPA) knyttet til Rönnbäcken nikkel-prosjektet.Kjøperen er svenske Archelon AB.NMG-aksjen er ned 5,5 prosent til 1,89 kroner.Mer SpetalenNEL, som fikk mye oppmerksomhet mot slutten av 2015, faller 7,9prosent til 4,42 kroner. Aksjen er opp 84prosent den siste måneden og 257 prosent det siste året.IntexIntex uttalte i siste kvartalspresentasjon at dets hovedfokus er finne en partnerskapsløsning for Mindoro Nickel-prosjeket, og dessuten at den tidligere inngåtte intensjonsavtale med Atro Mining Vitali Inc. fremdeles er gyldig.I forbindelse med den pågående tegningsperioden, ønsker selskapet ifølge en børsmelding å meddele at det er gjort betydelige fremskritt i arbeidet med utarbeidelse av en endelig avtale basert på intensjonsavtalen.Intex-aksjen er uendret på fire øre.Artikkelen blir oppdatert.