<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kina-sjokk og styggere oljepris - Oslo Børs lider

Blødningene i olje og oljeservice er langt fra over.

  Publisert 7. jan. 2016 kl. 13.11
  Oppdatert 7. jan. 2016 klokken 14.49
  Lesetid: 4 minutter
  Artikkellengde er 858 ord
  John Fredriksen. Foto: Eivind Yggeseth/Finansavisen.

  Nyttårspanikken fortsetter på Oslo Børs.Hovedindeksen står i skrivende stund i 557,21, etter en nedgang på 4,22 prosent.Markedet har dermed hentet seg litt inn fra dagsverste på 556,24.Aksjer og egenkapitalbevis er omsatt for 2.701 millioner kroner.Samtlige OBX-aksjer er ned, og vi må ned til den 32. mest omsatte for i det hele tatt å finne en aksje som stiger. Gaming Innovation Group (GIG) er opp 15,0 prosent til 2,60 kroner.Den korte vinnerlisten består dermed av (i øyeblikket 16) beskjedent omsatte aksjer.Utviklingen skjer i kjølvannet av et kraftig børsfall i Kina og nye fall i oljeprisen. Også europeiske børser faller tungt.Britiske FTSE 100 er ned 2,6 prosent, tyske DAX 3,1 prosent, mens franske CAC 40 står i minus 2,7 prosent.Kina-sjokkDen kinesiske sentralbanken (PBOC) besluttet torsdag å sette referansekursen for yuan på 6,5646 per dollar. Dette er 0,5 prosent under onsdagens kurs, og den største justeringen på en dag siden august.Den kinesiske valutaen falt til torsdag til sitt laveste nivå på fem år, og kapitalflukten fra landet er enda mer omfattende enn den har vært den siste tiden, skrev Handelsbanken i sin morgenrapport.Bakgrunn: Derfor stuper Kina-børsene Beslutningen utløste et salgsskred, og handelen ved de kinesiske børsene ble stanset for andre gang denne uken, etter kun 15 minutter.Flere markedsaktører spør seg nå ifølge Bloomberg (se video) hva PBOC vet som ikke vi andre vet.Bekymringen er at Kina kan sikte mot en devaluering for å hjelpe landets eksportører.- Det er det markedet frykter. Men dette er et nullsumspill siden andre valutaer har respondert med å svekke seg, og sluttresultatet vil bli større volatilitet, sier valutastrateg Sim Moh Siong hos Bank of Singapore til nyhetsbyrået.Amerikanske futures er ned 2,3-2,9 prosent, og peker altså mot nok et kraftig fall på Wall Street torsdag.Les også: Kraftig salgssignal på Oslo Børs - fallet kan bli stooortOljeprisen lider Kina-sjokket preger også oljemarkedet, der oljeprisen fortsetter fallet.Brent februar-olje går for 33,30 dollar fatet, ned 2,7 prosent i dagens handel. Til sammenligning ble frontkontrakten omsatt for rundt 35 dollar fatet da Oslo Børs stengte onsdag.WTI-oljen faller 3,2 prosent til 32,90 dollar fatet.- Negativt sentiment rammer etterspørselsforventninger, og veksten bremser i Kina. I tillegg ser vi en smitteeffekt fra lagerbyggingen for bensin i USA, og dette gjenspeiler seg i prisene, sier senior energiøkonom Hans van Cleef hos ABN Amro i Amsterdam til Reuters.Amerikanske lagertall tynger altså også.Tall fra det amerikanske energidepartementet viste i går et trekk i råoljelagrene i USA med 5,1 millioner fat til 482,3 millioner fat i uken frem til 1. januar, mot en ventet økning på 0,5-0,7 millioner fat.Bensinlagrene og destilatlagrene økte derimot kraftig, og lagerbyggingen lå langt over konsensus.Les også: Dette er faktorene som sender oljeprisen ned til 2004-nivåStygge Statoil-tallPå Oslo Børs preger naturligvis Statoil bildet med et fall på 4,9 prosent til 112,20 kroner. Det tilsvarer et verdifall på 19 milliarder kroner bare i dag, og så langt i år er børsverdien blitt redusert med 36,7 milliarder kroner.Siden toppen i 2015, på 161,70 kroner den 5. mai, har verdien falt med nesten 158 milliarder kroner.ABG Sundal Collier-analytiker John Olaisen sier til Finansavisen at Statoil i 4. kvartal vil ha en negativ fri kontantstrøm på 16 milliarder kroner - før milliardutbytte er utbetalt.Han kuttet kraftig i oljeprisestimater, kursmål og anbefalinger i oljesektoren tidligere denne uken.Det norske utmerker seg også negativt, med et fall på 9,3 prosent til 48,20 kroner, mens DNO står i minus 6,3 prosent til 5,65 kroner.Blytung oljeservice Oljeservice er naturligvis blytungt, og seismikkduoen PGS og TGS stuper hhv. 9,9 prosent til 27,72 kroner og 9,5 prosent til 117,60 kroner, sistnevnte etter resultatvarsel.Førstnevnte gikk på en stygg smell også i går, etter melding om Polarcus-restrukturering. Analytiker Christopher Møllerløkken i Sparebank 1 Markets peker overfor Finansavisen på at Polarcus-flåten utgjør 14 prosent av den globale 3D-seismikkapasiteten.Seadrill setter stadig nye bunnrekorder, og har i dag vært nede i 25,23 kroner.Aksjen har riktignok hentet seg noe inn fra dette nivået, men er likevel ned 7,7 prosent til 25,71 kroner.Seadrill er bare én av ni papirer som har nådd all-time low torsdag. De øvrige er Golden Ocean, Deep Sea Supply, Polarcus, Western Bulk, BW Offshore, Emas Offshore, Sparebank 1 BV og Weifa.Blant andre John Fredriksen-investeringer går Frontline tilbake 8,5 prosent til 21,16 kroner, mens Golden Ocean er ned 9,9 prosent til 7,34 kroner.En oljeforbruker som Norwegian klarer seg relativt bra, og faller «bare» 3,3 prosent til 289,20 kroner. Telenor faller enda mindre, nærmere bestemt med 2,0 prosent til 139,50 kroner.Et «lyspunkt» for John Fredriksen er at Marine Harvest er ned kun 2,6 prosent til 113,90 kroner.Blodrødt i supply 100 norskeide offshoreskip ligger nå i opplag , noe som utgjør 15 prosent av den totale flåten. Solstad Offshore topper listen med 12 skip, og er ned 6,1 prosent til 18,30 kroner.Et annet supplyrederi, Ålesund-baserte Farstad Shipping, er blant syv aksjer som faller tosifret så langt i dagens handel.Aksjen er ned 10,7 prosent til 13,40 kroner.Aller mest faller nevnte Polarcus, som trekker ned 13,8 prosent til 1,19 kroner.Den beskjedent omsatte Oslo Axess-duoen Serodus og Bader Explorer markerer seg med nedganger på hhv. 13,6 prosent til 2,28 kroner og 12,4 prosent til 78 øre.Vi tar også med at Odfjell B faller 10,5 prosent til 23,80 kroner, mens EMGS er ned 9,7 prosent til 28 øre etter en flåteoppdatering.