<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oljeprisen senket Oslo Børs - blytungt for Fredriksen

Det ble en rød dag på børsen mandag, etter at oljen gjorde et nytt fall.

    Publisert 1. feb. 2016 kl. 16.08
    Oppdatert 1. feb. 2016 klokken 16.34
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 629 ord

    Oslo Børs åpnet opp i kjølvannet av den beste dagen på Wall Street i 2016, samt solid oppgang i Toyo, men markedet falt fort tilbake i takt med fallende oljepriser.Hovedindeksen endte til slutt ned 0,75 prosent til 556,70. Omsetningen kom opp i 3,86 milliarder kroner.Oljeprisen Oljeprisen har falt sterkere mandag ettermiddag, etter et hopp i formiddag. Brent-oljen er ved børsens stengetid ned 3,14 prosent til 34,86 dollar fatet, mens den amerikanske WTI-oljen står i 32,27 dollar fatet, ned 4,02 prosent.Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 34,71 dollar fatet ved børsslutt fredag.Ifølge Bloomberg News og TDN Finans har prisnedgangen sammenheng med at nøkkeltall fra Kinas innkjøpssjefer i industrisektoren mandag viste nedgang for sjette måned på rad, samtidig som Kuwait og Nigeria bidro til å styrke oljeproduksjonen i Opec.Kinas nasjonale statistikkmyndighet opplyste at PMI-indeksen for industrien falt til et tre års bunnivå på 49,4 i januar.Oljeproduksjonen i Opec steg til 33,11 millioner fat per dag forrige måned, idet Indonesias medlemskap ble reaktivert. Landet, som hadde suspendert sitt Opec-medlemskap i syv år, bidro i januar med 815.000 fat til det samlede Opec-produksjonstallet.- Med mindre vi begynner å se noen håndfaste nyheter om produksjonskutt, nærmer vi oss grensen for denne prisoppgangen. Oljeprisen vil måtte slite for å overstige 36 dollar, sier sjefanalytiker i CMC Markets i Sydney,  Ric Spooner, til Bloomberg News.Statoil falt i dag 3,55 prosent til 114,20 kroner. Oljeselskapet meldte mandag morgen har de har blitt enige med Total om å kjøpe en 15 prosents eierandel i letelisensen for blokk 14 utenfor kysten av Uruguay.DNO-rallyDNO steg i dag hele 6,87 prosent til 6,15 kroner. Det skjer etter at det ble kjent at de kurdiske regionale myndighetene i Nord-Irak (KRG) innfører et nytt betalingssystem til de internasjonale oljeselskapene i regionen.RAK Petroleum gikk 3,88 prosent til 6,70 kroner.Aker Solutions Det ble innført børspause i Aker Solutions mandag ettermiddag i påvente av en børsmelding fra selskapet.Børspausen er nå opphevet som følge av at selskapets norske MMO-avdeling (vedlikehold og modifikasjon) melder at det har inngått to kontrakter med ConocoPhillips.Kontraktene gjelder felt i Nordsjøen, og Aker Solutions er valgt som hovedleverandør av vedlikehold og modifikasjonsabreider for ConocoPhillips utenfor norskekysten i en femårsperiode.Arbeidet kan bli utvidet med opp til tre år og dekker installasjoner på Ekofisk og Eldfisk fra og med februar, ifølge meldingen fra selskapet mandag.Verdien på kontrakten avhenger av hvor MMO-arbeid som er nødvendig, men vil være mellom én og tre milliarder kroner over perioden på fem år.Aksjen endte i dag opp 3,45 prosent til 27 kroner.Telenor Telenor Group har inngått en avtale om kjøp av rundt 95 prosent av New York-baserte Tapad Inc.Prislappen er på 360 millioner dollar på en gjeld- og kontantfri 100 prosent basis.EFTAs overvåkingsorgan ESA mener Telenor kan ha hindret konkurransen i norske markeder for mobiltjenester.ESA har mandag sendt et brev med innsigelser mot Telenors opptreden i tre norske markeder: grossistmarkedet for tilgang og originering i mobilnett, markedet for mobilt bredbånd til privatkunder og markedet for mobiltjenester til bedriftskunder.Telenor-aksjen falt i dag 0,64 prosent til 139,90 kroner.Hydro-verk mistet kapasitet Norsk Hydros aluminiumverk i Årdal har midlertidig stengt ned rundt ti prosent av kapasiteten etter strømbruddet fredag kveld.Selskapet venter imidlertid at kunder vil være upåvirket av hendelsen. Det forventes at verket vil være tilbake ved full produksjonskapasitet i andre kvartal 2016.Hydro var mandag tilbake 1,53 prosent til 28,24 kroner.Flere kutt Polarcus skal kutte ytterligere kostnader. Som en del av dette sies det nå opp 15 ansatte i selskapet.Finansdirektør Tom Henrik Sundby og Senior Vice President HR, Dr. Paul Hanna, er blant de ansatte som har valgt å forlate selskapet. Førstnevnte vil bli erstattet av Hans-Peter Burlid fra 1. mars.Aksjen var ned 11,82 prosent til 0,97 kroner.Tungt for John FredriksenJohn Fredriksens riggselskap Seadrill endte dagen ned 5,49 prosent, mens bulkrederiet hans Golden Ocean var ned 7,50 prosent. Et tredje Fredriksen-dominert selskap, Archer, stod til slutt i minus 7,78 prosent.