<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Potensielt betydelig marked kan åpne seg for Tomra

- Vi venter i spenning, sier Tomra-topp Espen Gundersen til Hegnar.no.

    Publisert 25. juli 2016 kl. 16.00
    Oppdatert 30. aug. 2019 klokken 05.42
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 375 ord

    Før helgen lanserte delstatsmyndighetene i Queensland i Australia et forslag om å innføre pant på drikkebokser og plastflasker fra 2018.Brisbane Times siterer miljøorganisasjonen Boomerang Alliance på at delstatens 4,7 millioner innbyggere forbruker rundt 2,4 milliarder bokser og plastflasker i året.Samme avis skriver at Queenslands nabostat New South Wales - landets folkerikeste med over 7,5 millioner innbyggere - innfører pant allerede neste år.Dermed ser altså et stort marked ut til å kunne åpne seg for en aktør som Tomra.- Fortsatt veldig uklartFinansdirektør og visekonsernsjef Espen Gundersen innrømmer overfor Hegnar.no at utviklingen er spennende.- New South Wales innfører pant fra 1. juli neste år. 10 (australske) cent per enhet brus og øl. Det er avklart. Og nå kommer Queensland sannsynligvis etter. Men det er fortsatt uavklart hvilke systemer som velges, presiserer han.I valget av systemer vil selskapet se etter særlig to parametre.- Vil dagligvarebransjen være forpliktet til å ta emballasjen tilbake, eller blir det retur til depoter og aktører som for eksempel skraphandlere? Og hvordan blir gjenkjenningskravene? Disse spørsmålene blir veldig viktige for oss, fortsetter Gundersen.Lander myndighetene på en forpliktende retur til dagligvarebutikkene, samt høye krav til gjenkjenning (ikke bare strekkoder, men for eksempel også form- og materialgjenkjenning), vil Tomras avanserte pantemaskiner være godt egnet.Vet mer om to månederDa snakker vi om store muligheter? - Absolutt, bekrefter Gundersen.- Men vi vet mer om hvilken rolle vi får i disse markedene når myndighetene i New South Wales har utformet forskriftene og bestemt seg for system, og de har selv varslet en avgjørelse i løpet av et par måneder, legger han til.Tomra-direktøren er særlig spent på gjenkjenningskravene som kommer.- Høye gjenkjenningskrav er en forsikring mot at noen vil prøve å lure maskinen ved å pante ikke-pantebelagte flasker fra andre land og regioner, men med de store avstandene vi snakker om der nede, både innenlands og over havet, er det ikke sikkert at behovet for en slik forsikring er så stort, utdyper han.Gundersen understreker at Tomra er tilstede i Australia, snakker med myndighetene og prøver å komme med innspill.- Aktørene er mange, inklusive både dagligvare- og drikkevarebransjen, og alle har sin agenda. Vi er én interessent og definitivt ikke den største, så nå venter vi bare i spenning på at myndighetene skal velge modell, avslutter Gundersen overfor Hegnar.no.Tomra faller 2,4 prosent til 91,50 kroner på Oslo Børs mandag ettermiddag.