<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Statoil tynger børsen

Action på børsen midt i sommerferien.

    Publisert 28. juli 2016 kl. 14.15
    Oppdatert 28. juli 2016 klokken 16.18
    Lesetid: 4 minutter
    Artikkellengde er 979 ord

    Oslo Børs holder seg godt inne i negativt terreng torsdag.Hovedindeksen står i øyeblikket i 620,53, tilsvarende en nedgang på 0,41 prosent i dagens handel.Aksjer og egenkapitalbevis er omsatt for 1.519 millioner kroner.Utviklingen skjer i kjølvannet av et flatt Wall Street  i går og stort sett fallende Asia-børser  før i dag.Renter på ventToneangivende Europa-børser ser også rødt.Britiske FTSE 100 faller 0,2 prosent, tyske DAX 0,1 prosent og franske CAC 40 0,1 prosent.Den amerikanske sentralbanken holdt som ventet styringsrenten uendret i går, men holder døren åpen for en renteøkning i løpet av kalenderåret.Ifølge DNB Markets var budskapet fra Federal Reserve temmelig likt det som kom etter juni-møtet - med ett unntak: Den kortsiktige risikoen i forhold til utsiktene har avtatt.- Det kom ingen signaler om når renten vil heves, og dette er fortsatt (og som alltid) avhengig av utviklingen i økonomien. Dersom tallene fremover blir solide og det ikke oppstår ny uro i finansmarkedene, et det mulig at renten vil bli satt opp i september. Vi mener fortsatt det er mer sannsynlig at rentehevingen vil komme i desember, skrev seniorøkonom Knut A. Magnussen i morgenrapporten.Svakere dollarDollaren svekket seg mot euro etter at pressemeldingen ble kjent, og ifølge Magnussen tyder dette på at konsensus ventet noe klarere signaler om renteoppgang.EURUSD står i skrivende stund i 1,1086, etter å ha vært oppe i 1,1120 tidligere i dagens handel.Investorenes øyne er nå rettet mot Japan, der sentralbanken skal ha rentemøte fredag. Tokyos overraskende store stimulansepakke på 265 milliarder dollar har ifølge Reuters fått analytikere til å lure på hvor aggressiv Bank of Japan blir i sine tiltakt. Forventningene går på enda mer negative renter og pengetrykking (obligasjonskjøp).- Fed anerkjente på sett og vis de forbedrede makrotallene, men tonen var definitivt på den forsiktige (dovish) siden, og markedet har reagert tilsvarende. Det hersker forventninger om at Japans sentralbank tar grep i morgen, forteller valutastrateg Alvin Tan i Societe Generale til nyhetsbyrået.Oljeprisen snur oppOljeprisene var lenge ned torsdag, i kjølvannet av gårsdagens tall som viste overraskende lagerbygging i USA . Men nå har pilene snudd oppover.Brent september-olje stiger 0,1 prosent til 43,49 dollar fatet, som for øvrig er ned fra rundt 44,90 dollar da Oslo Børs stengte i går.WTI-oljen er opp 0,3 prosent til 42,06 dollar.- Oljelagrene i USA er et godt speilbilde på hvor overforsynt det globale oljemarkedet er, sier den ledende oljeanalytikeren Tamas Varga hos London-baserte PVM Oil Associates til Reuters.Oljegigantene fortsetter å legge frem kvartalstall, og Royal Dutch Shell la frem et resultat i 2. kvartal som var skuffende 70 prosent svakere enn i samme periode i fjor.- Lavere oljepriser er stadig en betydelig utfordring på tvers av sektoren, især for oppstrømsvirksomhet, sa Shells konsernsjef Ben van Beurden i en kommentar til tallene.På Oslo Børs fortsetter dermed Statoil nedturen etter sine skuffende kvartalstall onsdag, nærmere bestemt med 2,1 prosent til 137,60 kroner.Ellers i olje faller Det norske 0,6 prosent til 106,20 kroner, mens DNO trekker ned 1,9 prosent til 8,51 kroner etter at Kurdistans største oljeprodusent, Genel Energy, tapte penger i 1. halvår.Les også: «Oil Majors» kan bli ukens børsjokere Solid under vannSubsea 7 leverte torsdag morgen betydelig bedre tall enn analytikerstanden hadde ventet. Aksjen fortsetter der den slapp onsdag, og stiger nye 1,8 prosent til 91,60 kroner.Analysesjef Frederik Lunde i Carnegie har fortsatt Subsea 7 som et «soleklart kjøp» etter å ha levert det han karakteriserte som «pansertall» .Den neste store triggeren for Subsea 7 blir hva selskapet gjør med balansen.- De sitter på 730 millioner dollar i kontanter. Det bør de bruke på tilbakekjøp av aksjer, sier Lunde til TDN Finans. Samtidig har en annen subsea-aktør, Technip, orientert om at de ligger før skjema med kostnadskutt, og løftet guidingen i sin kvartalsrapport som også ble lagt frem før børsåpning torsdag.Bransjekollega Aker Solutions faller dog 1,1 prosent til 35,20 kroner.De fleste oljeserviceaksjer faller.Vi merker oss PGS på minus 4,0 prosent til 17,20 kroner, mens Seadrill står i minus 2,6 prosent til 26,55 kroner.Ellers blant de mest omsatte aksjene faller DNB 2,3 prosent til 93,25 kroner på dagens nest høyeste volum, mens Frontline er ned 2,6 prosent til 68,55 kroner i marked med stusselige rater .De mest positive tungvekterne, foruten Subsea 7, er Norsk Hydro og Marine Harvest, men oppgangen er ikke mer enn på drøye prosenten. Røkke fikk viljen sinKonsolideringen fortsetter i supply, i dag med nyhetene om at Rem Offshore fusjoneres med et heleid datterselskap av Solstad Offshore .Kjell Inge Røkkes Aker er hovedaksjonær i Solstad Offshore, med over 30 prosent.Aksjonærene i Rem Offshore vil bli betalt med B-aksjer i Solstad Offshore. Disse aksjene har kun én tiendedel av stemmevekten i A-aksjene. Hver Rem-aksje vil bli tilsvare 0,0696 nye Solstad-aksjer.Analysesjef Lunde i Carnegie mener det er åpenbart at det blir konsolidering og færre aktører i bransjen, og at det ikke bare skal dreie seg om å kjempe for å overleve dag for dag .- Dette må være første steg, påpeker Lunde overfor Reuters.Analysesjef Karl-Johan Molnes i Norne Securities mener transaksjonen er smart.- De setter opp en ny klasse B-aksje for Rem-eiere og andre mulige fusjonskandidater som Havila og til slutt kanskje til og med Farstad Shipping, hvis dette er det beste alternativet, skriver han i en kommentar Hegnar.no har fått tilgang til.Solstad Offshore reagerer opp 16,3 prosent til 17,80 kroner, mens Rem Offshore trekker ned 6,0 prosent til 4,70 kroner. Aker er uendret på 253 kroner.Riggaksje rett i tetRelativt sett faller bare to aksjer mer enn Rem Offshore.Petrolia er ned 22,7 prosent til 3,00 kroner, mens Bergen Group faller 6,1 prosent til 1,38 kroner.Vi merker oss også Songa Offshore, som trekker ned 4,6 prosent til 21 øre.Vinnerlisten toppes av Prosafe, som fortsetter oppturen etter varselet om kraftige kutt tidligere i uken. Dagens oppgang er på 24,1 prosent til 72 øre.Ytterligere to aksjer stiger tosifret.Apptix legger på seg 14,7 prosent til 2,19 kroner, mens Oslo Axess-noterte PCI Biotech klatrer 11,5 prosent til 6,30 kroner etter et oppslag om sin ledende produktkandidat Amphinex i det anerkjente bransjetidsskriftet Lancet Oncology.Vi tar også med DNOs storeier RAK Petroleum, som stiger 9,8 prosent til 9,99 kroner.