<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Johan Sverdrup-oppdatering dempet nedturen

Havyard fosset frem etter kvartalspresentasjonen. Samtidig dempet Johan Sverdrup-nyheter nedturen for en ellers oljetynget børs.

    Publisert 29. aug. 2016 kl. 16.34
    Oppdatert 29. aug. 2016 klokken 16.35
    Lesetid: 4 minutter
    Artikkellengde er 846 ord

    Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 0,28 prosent til 616,68 poeng mandag. Det ble omsatt verdipapirer for 1,45 milliarder kroner. Kort før stengetid på Oslo Børs kostet et fat brentolje 49,28 dollar, og var ned 1,28 prosent intradag. Den amerikanske lettoljen ble til samme tid priset til 46,95 dollar fatet, og var ned 1,45 prosent. Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje (brent) omsatt for 50,37 dollar fatet ved børsslutt i Oslo fredag.Nedgangen skyldes ifølge Bloomberg News og TDN Finans tvil om produsentene vil komme til enighet om en avtale om å fryse oljeproduksjonen, når de møtes for uformelle samtaler i neste måned.- Sannsynligheten for at det virkelig vil bli noen form for produksjonsfrys, er ganske liten. Hittil har det vært en vellykket snakkeøvelse, sier senior råvarestrateg i Australia & New Zealand Banking Group i Sydney, Daniel Hynes, ifølge nyhetsbyrået.Ifølge The Wall Street Journal og TDN Finans ble fredagens oppgang svekket da den amerikanske sentralbanksjefen Janet Yellen i sin tale fredag ettermiddag holdt døren åpen for en snarere-heller-enn-senere renteheving fra Federal Reserve.- Det store spørsmålet er om Opec-medlemmer vil intervenere, hvis prisene faller til 40 dollar pr fat igjen, sier sjef for Boslego Risk Services i Santa Barbara, Robert Boslego, til avisen.Oslo Børs OBX Oil Service-indeks falt 1,67 prosent, tynget av PGS og TGS som endte ned hhv. 4,95 og 2,78 prosent. Johan SverdrupStatoil endte uendret på 132,70 kroner. Selskapet har kommet med en oppdatering på kostnader og ventet produksjonskapasitet på Johan Sverdrup-feltet. Sammenlignet med anslagene fra PUD er kostnadsanslaget for første fase i utbyggingen av Johan Sverdrup-feltet trimmet med 24 milliarder kroner, til 99 milliarder.Nåværende nullpunktspris/break-even er på under 25 US dollar per fat for fase 1. Samtidig opplyser Statoil at spennet i ressursanslaget for Johan Sverdrup fullfelt har forbedret seg fra 1,7-3,0 til 1,9-3,0 milliarder fat oljeekvivalenter.  - Kapasitetsøkningen sammen med forbedring i reserveanslaget og investeringskostnader har bidratt til å redusere nullpunktspris/break-even for fullfeltsutviklingen av Johan Sverdrup til å ligge under 30 US dollar per fat, skriver Statoil i meldingen.Produksjonskapasiteten for fase 1 er nå estimert til 440 000 fat olje per dag. I plan for utbygging og drift var opprinnelig produksjonskapasitet for fase 1 estimert til mellom 315 – 380 000 fat olje per dag.Det norske oljeselskap, som har 11,5733 prosents eierandel i feltet, falt 0,09 prosent til 113,90 kroner. - Dette innebærer ingen endring av Det norskes reserver i Johan Sverdrup, beregnet til 303 millioner fat oljeekvivalenter (P50) i 2015. Selskapets reserver vil bli revurdert på vanlig måte mot slutten av året i forbindelse med den årlige reservesertifiseringsprosessen, opplyste Det norske oljeselskap i en melding.Carnegie-analytiker Kjetil Bakken mener dagens Sverdrup-melding er positiv for verdsettelsen av aksjene som har eierandeler i feltet. -Det har en positiv effekt på verdsettelsen når kostnadene reduseres samtidig som produksjonen fremskyndes gjennom økt produksjonskapasitet i fase 2, sier Bakken til TDN Finans mandag.I forhold til Bakkens tidligere tall øker verdiene pr aksje med 0,30 kroner for Statoil og 0,90 kroner for Det norske oljeselskap.KvartalstallHavyard la frem tall for 2. kvartal. Bunnlinjen var snudd fra minus til pluss og inntektene hadde fått et solid løft. Aksjen steg hele 29,56 prosent til 11 kroner.BW Offshore tapte fortsatt penger.  Aksjen endte ned 5,88 prosent til 0,32 kroner. Også Hofseth BioCare la frem røde tall for 2. kvartal . Selskapet mer enn doblet underskuddet, og melder også at de skal hente minst 165 millioner kroner i en emisjon . Nyhetene sendte aksjen ned 20,10 prosent til 1,55 kroner. Rederiet Solvang ASA melder om et resultat etter skatt på 56,9 millioner kroner i 2. kvartal 2016, mot 34,2 millioner kroner i samme periode året før. Resultat per aksje ble 2,32 kroner, mot 1,40 kroner ved samme korsvei i fjor. Aksjen falt likevel 9,43 prosent til 24 kroner. Salg av lisenser ga North Energy et overskudd i 2. kvartal. Resultat etter skatt endte på 5,42 millioner kroner i 2. kvartal 2016, mot minus 34,03 millioner kroner i samme periode året før. Aksjen falt prosent til kroner. Driftsresultatet endte på minus 20,03 millioner kroner, sammenlignet med minus 141,95 millioner kroner i 2. kvartal 2015. Inntekter fra salg av lisenser ble 8,37 millioner kroner, mot minus 0,40 millioner kroner året før. Aksjekursen endte ned 3,03 prosent til 1,60 kroner. Innsidekjøp Asetek var opp store deler av dagen men endte uendret på 28 kroner. Styremedlemmene Jørgen Smidt og Jim McDonnell har kjøpt hhv. 9.600 og 10.000 aksjer i selskapet. InnsidesalgCTO Alexander Øhrn har solgt 12.762 aksjer i Cxense for 156 kroner per aksje. Etter transaksjonen eier Øhrn 14.000 tegningsretter og 63.000 aksjer. Aksjekursen endte uendret på 160 kroner.Også Øyvind Oaland som er R&D Global Director i Marine Harvest ASA har solgt aksjer i selskapet han jobber. Oaland fikk 130,21 kroner for hver av de 15.000 MHG-aksjene han solgte. Ny beholdning er 4.388 aksjer og 51.089 opsjoner. Marine Harvest falt 0,54 prosent til 127,90 kroner. Investor-presentasjonNext Biometrics er blant selskapene som har holdt investorpresentasjon på DNBs TMT-konferanse . CEO Tore Ertholm-Idsøe sa blant annet at selskapet vil fokusere på smartkortmarkedet fremover.Aksjen steg 2,13 prosent til 144 kroner. Rieber-skip til RusslandGC Rieber Shipping har gjennom sine datterselskaper inngått en time charter-avtale for seismikkundersøkelser og -tjenester med Sovcomflot-datteren OOO SCF Geo. Jobben skal gjøres av Polar Empress, og ventes å vare i rundt to måneder. Aksjen falt 14,29 prosent på svært tynn omsetning.