<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

- Rykk og napp-stemning i markedet

Nova Sea-sjef Odd Strøm melder om prissprik på over 45 kroner i tredje kvartal.

Publisert 17. okt. 2016 kl. 12.14
Oppdatert 19. okt. 2016 klokken 08.47
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 554 ord
VIDAR RUUD

LOVUND, NORDLAND: – Tredje kvartal må betegnes som rimelig volatilt. I juli hadde vi priser på 95 kroner pluss for de største vektklassene, mens september har gitt priser ned mot 50 kroner pr. kilo, sier konsernsjef I Nova Sea Odd Strøm, som i sum mener prisene likevel må betegnes som svært gode i kvartalet. – De store svingningene skaper imidlertid «rykk og napp»-stemning i markedet og utfordrende for kjøperne å ta posisjoner, fortsetter Strøm.Han beskriver ellers høsten 2016 rent markedsmessig omtrent som i fjor. – Det vil si hurtige svingninger på små endringer i tilbudet. Vi ser også mangel på stor fisk som følge av utfordringene med lus, og derav stor spredning i pris på størrelser, legger Strøm til.Tett på 60 kronerNova Sea, som har hovedkontor på øya Lovund i Lurøy kommune i Nordland, tjente 320 millioner kroner i andre kvartal. Sjømatkonsernet som er deleid av Vigner Olaisen AS og Marine Harvest, kunne for første halvår 2016 bokføre et overskudd på 470 millioner kroner, ifølge Helgelands Blad.Det betyr at øya i perioden tjente 1,02 millioner pr. innbygger. De gode prisene gir trolig utslag på tredje kvartal.– Tredje kvartal gir snittpris tett på kr 60 pr. kilo alle størrelser og kvalitet. Det er solide priser, sier Strøm, som forventer betydelig nedgang på tilbudssiden, både i fjerde kvartal og første halvår 2017.– Det vil helt klart gi fortsatt høye priser selv med en sterkere kronekurs, sier Strøm.Men tilbudssiden vil også farges av den biologiske situasjonen, ifølge konsernsjefen.Utfordrende– Utfordringene med lus i Norge kan også gi en enda lavere tilbudsside dersom slakting må forseres i høst på mindre fiskestørrelser, sier Strøm.Han beskriver de biologiske forholdene pr. oktober som veldig utfordrende, som følge av tiltak mot lus.– Det er høyere behandlingsfrekvens enn tidligere og det er åpenbart med på å svekke den generelle fiskehelsen som igjen gjør oss sårbar i forhold til fiskesykdommer, sier Strøm og viser til ILA-situasjonen som nå utspiller seg i deler av Nordland.ILAOnsdag 12. oktober ble det påvist ILA i Nova Seas oppdrettsanlegg i Gildeskål kommune i Nordland. Det betyr at oppdrettsselskapet må slakte 150 tonn med fisk som nylig er satt ut.– ILA påvisningen i Gildeskål kom som en stor overraskelse ettersom det er stor avstand til forrige ILA situasjon i Rødøy. Det er fortsatt for tidlig å spekulere ettersom det gjenstår mye sporingsarbeid og analyser før vi har et klarere bilde på eksempelvis smittekilde, sier Strøm.Han spesifiserer at gjeldende lokalitet hadde nyutsatt høstsmolt slik at kostnadene ved destruksjon og derav negativ effekt på fjerde kvartal blir beskjeden.– Tapet vil først fremkomme i 2017 og 2018 gjennom mindre produksjon og lavere salgsvolum, sier Strøm.Du møter konsernsjef i Nova Sea og daglig leder i eierselskapet Vigner Olaisen, Aino Olaisen i dagens episode av «Oppdretterne» på www.hegnar.no kl.10.Ansvarlig redaktør og eier av Finansavisen, Trygve Hegnar, eier 0,9 av aksjene i Marine Harvest gjennom sitt investeringsselskap Periscopus.NB! Her finner du dagens episode.SE ALLE EPISODENE AV OPPDRETTERNE HER:

    Firda SeafoodNordlaksEllingsen SeafoodFjordlaks
www.hegnar.no
VIDAR RUUD

Dette er «Oppdretterne»HegnarTV har sommer og høst 2016 besøkt ikke-børsnoterte oppdrettsselskaper langs kysten av Norge for å ta temperaturen på pris-, marked og framtidsutsikter – og ikke minst hvordan næringen holder små lokalsamfunn i live. Fellesnevneren er at selskapene er direkte eller indirekte familieeid og drives av gründerne eller familiene bak. TV-serien består av totalt åtte episoder og vises på hver mandag fra kl.10.00.