<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Sisseners børstips for 2017

Big oil er fortsatt stort, og i 2017 venter Sissener også å tjene gode penger på rentesensitive aksjer.

  Publisert 14. des. 2016 kl. 14.46
  Oppdatert 14. des. 2016 klokken 14.46
  Lesetid: 3 minutter
  Artikkellengde er 666 ord

  Moderat oljeoptimistJan Petter Sissener og teamet bak fondet Canopus har fått betalt for å være tundt inne i «Oil Majors» i 2016. Lukoil, Shell og Songa er blant enkeltaksjene som har bidratt mest til fondets avkastning inneværende børsår.Oljeselskaper som betaler utbytter blir med teamet videre i en verden der de venter tiltagende vekst.

  Les også: Valgthrillerne i kø i 2017

  Jan Petter Sissener forblir også moderat optimistisk til oljeprisen.- Oljeprisen er på vei opp, men det er ingen mangel på olje i verden, sier han under den årlige julelunsjen på Hotel Continental.Han tror på høyere oljepris i 2017 enn i 2016, men har ikke kastet seg på hylekoret som har fått blikket tilbake på den tresifrede oljeprisen.- Oljeprisen skal neppe tilbake til gamle høyder, mener han.Opec med venner skal kutte. Vil de jukse nok en gang? Jan Petter Sissener vil se at Opec-landene kutter før han tror det.- Og det bør komme til syne i lagertallene i 1. kvartal, sier han.I snitt venter han en oljepris på 60 dollar fatet i 2017. Det er på linje med konsensus. Renter gjør susen for finansaksjerSamtidig tror han at amerikansk 10-åring vil komme opp i 2,80 prosent – litt friskere enn konsensusestimatet på 2,60 prosent.Den lunsjspisende forsamlingen får vite at høyere renter er gode nyheter for Canopus’ «cashcow» Storebrand.- Storebrand er kanskje det caset på Oslo Børs som er mest rentesensitivt, sier Sisseners forvalterkollega Victor Sandland om aksjen som er den enkeltinvesteringen parhestene har sopt inn best avkastning på i løpet av året vi snart legger bak oss.Storebrand har bidratt med en oppgang på ti prosent for Canopus-porteføljen i 2016.I 2017 venter de også utbytter fra selskapet. Deretter venter de økte utbytter.Trumponomics - Jeg håper inderlig at det er forskjell på presidentkandidat Donald og president Trump, sier Sissener som virker lite imponert over enkelte av de mer kuriøse forslagene til den nyvalgte eiendomsmogulen.Han er dessuten bekymret for at offentlig pengebruk kan bli svært høy, men tror samtidig «trumponomics» kan gi et kortsiktig løft. Hvertfall frem til det ikke lenger er mulig å unngå å se den store haugen med statsgjeld som er feid under teppet.- Det blir spennende å se hva han får støtte til. Men det som er sikkert er at dette blir en «bumpy ride», sier børsreven.PopulismeSamtidig som USA får en ny president står Eurosonen står overfor tre svært viktige valg i 2017 som kan gi utslag på børsen.Populismen er på fremmarsj: Geert Wilders' PVV øker oppslutningen i Nederland, Front nationals Marine Le Pen er en sterk kandidat før presidentvalget i Frankrike og i Tyskland får AFD stadig større oppslutning på meningsmålingene.Euroskepsisen er felles for de tre populistpartiene som marsjerer frem på meningsmålingene i valglandene, det kan trigge uro. Sissener har merket valgdagene av på børsradaren for neste år. Summa summarumSissener spår at OBX-indeksen vil ligge på 650 poeng om et år, altså 20 poeng høyere enn konsensus.Dette er likevel ikke en innbydelse til børsfest: Dersom konsensus har rett er det en oppgang på 2,4 prosent fra dagens 615 poeng. Har Sissener rett blir oppturen moderate 5,7 prosent. Sissener tror 2017 vil bli et bra år for kronen, og venter å måtte punge ut med åtte kroner for hver dollar. Det er tredve øre lavere enn konsensus. Canopus-teamet venter ellers at det vil gå bedre i USA enn i Europa. Sissener spekulerer også i et mulig skatteamnesti som ledd i planene om «making America great again». Samtidig er Trump proteksjonistisk og ivrer også etter å få skattebetalende selskaper tilbake til USA.- Kjøp selskaper som skatter mye til USA, råder han. Canopus har allerede trykket «like» på Facebook-aksjen for lenge siden. 3,89 prosent av Canopus’ 1,5 milliarder kroner var i selskapet ved forrige månedsskifte.Avslutningsvis dukker det opp en rød varseltrekant på presentasjonens siste side. Den er plassert på statsobligasjoner: «Stay away!», lyder rådet.