<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Utbyttefrykt ga DNB-smell

Godstemningen uteble på Oslo Børs.

    Publisert 15. des. 2016 kl. 16.35
    Oppdatert 15. des. 2016 klokken 17.54
    Lesetid: 4 minutter
    Artikkellengde er 804 ord

    Hovedindeksen endte på 675,27 torsdag, etter en nedgang på 0,83 prosent.Aksjer og egenkapitalbevis ble omsatt for 5.010 millioner kroner.Wall Street åpnet opp i kjølvannet av dagens skred av makrotall.Blant annet overrasket de to industri-indeksene Empire Manufacturing og Philly Fed veldig positivt, mens jobless claims skuffet .De amerikanske konsumprisene steg som ventet - 0,2 prosent i november.Toneangivende Europa-børser steg.Britiske FTSE 100 klatret 0,7 prosent etter dagens rentedom, mens tyske DAX og franske CAC 40 begge steg 1,1 prosent.Sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank var dagens gjest i Økonominyhetene på HegnarTV. Se sendingen i opptak her. Renteskuffelse fra USADen amerikanske sentralbanken hevet i går styringsrenten  fra 0,25-0,50 til 0,50-0,75 prosent.Men forklaringen på skuffelsen i markedene finner vi i den fremtidige rentebanen. Federal Reserve antydet på september-møtet to renteøkninger i 2017, men har nå jekket opp til tre.På en pressekonferanse vedgikk sentralbanksjef Janet Yellen at Donald Trumps valgseier har skapt usikkerhet hos Fed, og allerede fått noen medlemmer av rentekomitéen (Federal Open Market Committee) til å endre syn på hva som kommer av finanspolitikk.- Alle medlemmer anerkjenner at det er betydelig usikkerhet rundt hvordan den økonomiske politikken kan endre seg, og om hvilken effekt det kan ha på økonomien, sa Yellen.Rentene på korte amerikanske statsobligasjoner har reagert med å stige til sine høyeste nivåer på over fem år, mens dollaren er på offensiven. EURUSD står i 1,0420, tilsvarende en dollarstyrkelse på drøye prosenten i dagens handel.Samtidig har gullprisen falt til sine laveste nivåer på over ti måneder.- Tror på OPEC og kuttavtaleOljeprisen var opp tidligere i ettermiddag, men har nå snudd ned.Brent februar-olje faller 0,8 prosent til 53,45 dollar fatet, som er ned fra rundt 55 dollar da Oslo Børs stengte onsdag.WTI-oljen er ned 1,4 prosent til 51,27 dollar fatet.Det er først og fremst den sterkere dollaren som tynger. En sterkere dollar har tendens til å ramme etterspørselen etter olje, ettersom det gjør oljen dyrere for brukere av andre valutaer.- Den sterke dollaren sørget for et nedsalg, men enhver svakhet bør være midlertidig. Markedet har tro på OPEC/«non-OPEC»-avtalen, sier senioranalytiker Tamas Varga hos PVM Oil Associates i London til nyhetsbyrået.Tall fra amerikanske energimyndigheter viste i går et større trekk i råoljelagrene enn ventet sist uke, nærmere bestemt med 2,56 millioner fat. Dog steg lagrene 1,2 millioner fat på leveringspunktet i Cushing, Oklahoma.På Oslo Børs falt Statoil 0,7 prosent til 154,40 kroner. Selskapet har solgt seg ut av  oljesandprosjektene  Kai Kos Dehseh i Alberta. Statoil kjøpte seg inn i 2007 og vil ta en nedskrivning på 500-550 millioner dollar, eksklusive negative effekter av valutaEllers i olje endte Aker BP ned 1,9 prosent til 146,10 kroner og DNO 0,5 prosent til 8,15 kroner.Frykter for DNB-utbytteUtslagene var generelt beskjedne blant de mest omsatte.DNB var blant unntakene, og endte ned 3,0 prosent til 130 kroner på dagens høyeste volum.Nedturen kommer etter at Finansdepartementets beskjed om økning av den motsykliske bufferen , som gjør at bankene må bygge mer kapital.- Vi forholder oss til de kravene som gjelder til enhver tid, det vil ikke by på problemer for DNB å tilpasse seg dette kravet, sier informasjonsdirektør Even Westerveld til Reuters. Han vil ikke kommentere konsekvensene for utbyttet.Fondsfinans-analytiker Geir Kristiansen lar seg overraske.- Selv om jeg og konsensus vil si at DNB greier dette uten at utbytteforventningene tas ned, så øker risikoen for at utbyttet må kuttes  dersom tapene blir noe høyere enn ventet, eller andre uforutsette hendelser. De har mindre å gå på, sier han til nyhetsbyrået.Questerre-dobling på én ukeEllers blant tungvekterne falt Norsk Hydro og Orkla 1,6-1,7 prosent, mens PGS gikk tilbake 2,4 prosent til 28,38 kroner.Årets børsrakett Nordic Nanovector utmerket seg negativt med et fall på 6,8 prosent til 95,50 kroner.På den positive siden merker vi oss først og fremst Questerre, som spratt opp 5,4 prosent til 6,45 kroner på svært oppmuntrende boreresultater  i en joint venture-brønn i Kakwa-Resthaven-området.Aksjen har steget 95 prosent bare den siste uken, og er også en av årets sprekeste aksjer på børsen med en oppgang på 442 prosent så langt.Norwegian lettet 1,9 prosent til 280,80 kroner, mens Storebrand steg 2,0 prosent til 47,10 kroner.Subsea 7 la på seg 0,6 prosent til 110,70 kroner etter å ha blitt tildelt en kontrakt av Centrica  for arbeid på Oda-feltet nord i Nordsjøen.Riggaksje med i tetenRelativt sett topper Emas Offshore topper taperlisten på minus 10,8 prosent til 74 øre.Aksjen fortsatte dermed korreksjonen etter rallyet i kjølvannet av refinansieringen  tidligere denne uken.Vi tar også med Intex Resources, som gikk tilbake 9,1 prosent til 50 øre.Solstad Offshore B, Apptix og Oslo Axess-noterte Magseis falt 7-8 prosent.I andre enden finner vi Oceanteam med en oppgang på 26,6 prosent til 1,81 kroner.Tre øvrige aksjer stiger tosifret, deriblant seismikkduoen Polarcus og EMGS, som steg hhv. 13,5 prosent til 42 øre og 11,7 prosent til 5,90 kroner.EAM Solar endte opp 16,0 prosent til 33,40 kroner.Vi tar også med at Fred. Olsen Energy steg 3,7 prosent til 22,60 kroner etter å ha fått lettelser i noen lånebetingelser  i en fasilitet fra et banksyndikat.Hexagon Composites avanserte 3,6 prosent til 26 kroner etter Qatar-kontrakt.