<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Slik åpner Oslo Børs

Her er faktorene som spiller inn før åpning på Oslo Børs tirsdag. Netfonds og analysesjef Roger Berntsen spår åpningen.

    Publisert 7. mars 2017 kl. 07.29
    Oppdatert 7. mars 2017 klokken 07.44
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 715 ord

    Netfonds og analysesjef Roger Berntsen tror Oslo Børs åpner opp 0,11 prosent i dag.«De asiatiske børsene endte, i snitt, svakt opp tirsdag, dermed er det litt drahjelp å få fra den regionen i dag. Når det er sagt, investorene har vært, og kommer fortsatt til å være, opptatt av neste ukes rentemøte i Fed (den amerikanske sentralbanken). Det er ventet at styringsrenten settes opp ett hakk (0,25 %poeng). Det er naturlig å anta at aktiviteten i aksjemarkedene tar seg opp etter dette. De amerikanske børsene falt for øvrig noe mandag kveld», skriver Berntsen i morgenrapporten.AsiaDet er variert stemning på de asiatiske børsene tirsdag morgen.I Japan faller Nikkei 0,16 prosent, og den bredere Topix-indeksen er ned 0,02 prosent.Shanghai Composite i Kina går tilbake 0,15 prosent, mens Hang Seng i Hong Kong derimot klatrer 0,37 prosent.Kospi i Sør-Korea stiger 0,66 prosent, S&P/ASX 200-indeksen i Australia er opp 0,26 prosent, og Straits Times i Singapore klatrer 0,20 prosent.Rentehopp? Investorene følger nå nøye med på situasjonen i USA, hvor sannsynligheten for at den amerikanske sentralbanken vil sette opp renten den 15. mars har steget kraftig.Ifølge CME FedWatch Tool  er sannsynligheten for en renteheving i mars nå på 86,4 prosent. Og en større økning enn ventet i industriordrene for varige goder bidro i hvert fall ikke til å dempe den.- Markedet har allerede priset inn en mars-heving av renten. Men vi har fortsatt til gode å se hvordan de siste non-farm payrolls-tallene ser ut. I tillegg har markedet fortsatt ikke funnet ut hvilken retning Fed vil gå i etter mars, sier sjefstrateg i Mitsubishi UFJ Kokusai Asset Management, Kiyoshi Ishigane, til Bloomberg News.OljeprisenBrent-oljen er tirsdag morgen ned 0,16 prosent til 55,92 dollar fatet, mens WTI-oljen faller 0,08 prosent til 53,16 dollar fatet.Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 55,94 dollar fatet ved børsslutt i Oslo mandag.USA En kraftig økning i sannsynlighet for at Den amerikanske sentralbanken vil sette opp renten den 15. mars tynget børsene i New York mandag.Dow Jones falt 0,24 prosent til 20.954,34. S&P 500 falt 0,33 prosent til 2.375,31 og Nasdaq endte ned 0,37 prosent til 5.849,17.Mer enn to aksjer falt for hver aksje som steg på NYSE og bare en av de ti mest omsatte endte dagen i pluss; ExxonMobil som steg 0,45 prosent på tilnærmet flat oljepris.Les hele USA-kommentaren her.Oslo Børs Hovedindeksen på Oslo Børs falt mandag 0,15 prosent før den sluttet på 690,91 poeng. Det ble omsatt aksjer for 3,3 milliarder kroner.I løpet av den siste uken har Oslo Børs lagt på seg 0,53 prosent mens hovedindeksen er opp 1,03 prosent hittil i år.Seadrill sto frem som mandagens største taper. Aksjen stupte hele 22,49 prosent til 10,82 kroner – uten at det kom noen nyheter fra det skadeskutte selskapet.Nervøse investorer bekymrer seg for selskapets enorme gjeld, noe som i verste fall kan ende i konkurs.30. januar 2017 endte Seadrill på 22,42 kroner. Vi snakker altså om en halvering av aksjen i løpet av få uker.Les hele børskommentaren her.Dette skjer i dag:Det viktigste i dag blir oppdateringen fra Norges Banks regionale nettverk. Det kommer samtidig også tall for industriproduksjonen i januar. Handelsbankens prognose tilsier at produksjonen korrigerte ned med 0,7 prosent m/m i januar, etter en vekst på 1,1 prosent i desember. Sjeføkonom Kari Due-Andresen minner imidlertid om at disse tallene er svært volatile på månedsbasis.Hun skrev i morgenrapporten mandag at om man skjærer gjennom den månedlige fluktuasjonen kan det se ut til at industriproduksjonen allerede har bunnet ut, men at det er litt tidlig ettersom petroleumsinvesteringene er forventet å falle ytterligere i år.- Ifølge den siste investeringstellingen vil petroleumsinvesteringene falle med 9-10 prosent i år, noe som nok tilsier en kvartalsvis nedgang i hvert fall gjennom første halvår. Dette vil da fortsette å ramme aktiviteten i leverandørindustrien. Derfor tror vi at utflatingen i produksjonen vil gjøre seg mer gjeldende først fra andre halvår, sa hun.Makro:Kina: Valutareserver, februarNorge: Industriproduksjon, januar, kl. 08.00Tyskland: Industriordre, januar, kl. 08.00Norge: Norges Bank regionalt nettverk, 1/17, kl. 10.00ØMU: BNP, 4. kvartal, kl. 11.00USA: Handelsbalanse, januar, kl. 14.30Annet:SSB: Artikkel: Tjenestepensjon blant personer 67 år og eldre, kl. 08.00SSB: Nøkkeltall for børsnoterte selskaper, 4. kvartal 2016, kl. 08.00SSB: Grensehandel, 4. kvartal 2016, kl. 08.00SSB: Internasjonale reserver og valutalikviditet, februar 2017, foreløpige tall, kl. 08.00Norge: Visesentralbanksjef Matsen holder foredrag på «Energy Transition 2017» i Trondheim, kl. 15.00USA: API, ukentlige oljelagertall, kl. 22.30USA: DOE, månedlig STEO-rapportKilder: Oslo Børs, TDN Finans og Statistisk sentralbyrå (SSB)