<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oljefondet dropper indisk selskap av frykt for miljøskade

Norges Bank utelukker indiske Bharat Heavy Electricals Ltd fra oljefondet. Bakgrunnen er en vurdering av risikoen for alvorlig miljøskade.

Publisert 5. mai 2017
Oppdatert 5. mai 2017
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 152 ord
Oljefondet, slyngstad

Selskapet er utelukket på bakgrunn av en tilråding fra Etikkrådet. Bharat Heavy Electricals er et ingeniør- og produksjonsfirma basert i New Delhi, eid av den indiske regjeringen. Etikkrådet mener det er en uakseptabel risiko for at selskapet vil medvirke til alvorlig miljøskade ved å bygge opp et kullkraftverk sør i Bangladesh. Området kraftverket er planlagt bygd i, er svært nær Sundarbans. Der ligger verdens største mangroveskog.Statens pensjonsfond utland (SPU), eller oljefondet, har også satt to selskaper til observasjon: PetroChina Co Ltd og Leonardo SpA. Årsaken er uakseptabel risiko for at selskapene medvirker til eller er ansvarlig for grov korrupsjon, heter det i en pressemelding.Videre skal fondet følge opp Eni SpA og Saipem SpA gjennom eierskapsutøvelsen. Også i dette tilfellet gjelder det risikoen for grov korrupsjon.Eni SpA blir allerede etterforsket for korrupsjon i Nigeria i 2011, står det i Etikkrådets anbefaling. Saipem SpA har vært involvert i korrupsjonssaker tidligere, blant annet i Algerie.(©NTB)