<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

246 ansatte får 50 millioner i bonus

Og neste år blir det enda mer, hvis lakseprisen ikke skuffer.

Publisert 21. juli 2017 kl. 12.15
Oppdatert 21. juli 2017 klokken 12.18
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 416 ord

Finansavisen: Oppdrettsselskapet Nova Sea leverte sitt desidert beste år noensinne i fjor og satt igjen med 775 millioner kroner på bunnlinjen. Det er en forbedring på over 80 prosent fra 2015, som også var rekordår for lakseselskapet fra Lovund i Lerøy kommune.Nova Sea har en intern regel om at fire prosent av overskuddet etter skatt skal strøs over de ansatte i bedriften. I tillegg kommer prestasjonsbaserte bonuser som samtlige ansatte har.Totalt sørget det for at de 246 ansatte i snitt fikk utbetalt 202.000 kroner hver i ren bonus.Ellevill bonusutbetalingRekordåret drypper samtidig godt på selskapets eiere. Vigner Olaisen og Marine Harvest er Nova Seas desidert største aksjonærer med en eierandel på henholdsvis 52,8 og 43,5 prosent. Rekordåret ga et utbytte på 500 millioner kroner til eierne i fjor.– Vi er veldig godt fornøyde med fjoråret. Det er historiens beste år for oss, og da synes vi det er veldig hyggelig å dele overskuddet med de ansatte og eierne våre, sier daglig leder Odd Strøm.Nova Sea-sjefen tror bonusordningen til de ansatte gjør det mer attraktivt å jobbe for selskapet og at det styrker moralen i organisasjonen. Ordningen ble først innført for ti år siden.– De ansatte fikk bonusen utbetalt i våres. Vi synes det er fornuftig at de ansatte får ta del i overskuddene selskapet leverer. Samtidig er vi glade for at eierne får avkastning på investeringen, sier Strøm.Møt familien bak lakseselskapet Nova Sea og daglig leder i episode 5 av Oppdretterne.Trøbler med laksesykdommerNova Sea-sjefen hopper imidlertid ikke i taket over rekordåret i fjor. Han mener tallene ville vært betydelig bedre dersom de hadde unngått laksesykdommer.– Vi brukte mer midler på bekjempelse av laksesykdommer i fjor enn vi normalt gjør. Særlig fikk vi problemer med ILA-sykdommen, slik mange andre i bransjen også gjorde. Det svekket resultatet, så det kunne helt klart gått bedre, sier han.Strøm ønsker ikke å spekulere i hvor mye de tapte på ILA-sykdommen, men understreker at det er snakk om betydelige beløp på flere titalls millioner kroner. I tillegg sliter selskapet med bekjempelse av lakselus.– Det bruker vi også store ressurser på. Det er imidlertid mer sjelden at vi må ta hensyn til ILA-sykdommen, men slik ble det i fjor, forklarer Nova Sea-toppen.Strøm mener Nova Sea ligger godt an i år også. Han forventer at produksjonen vil øke noe sammenlignet med i år, og at rekordåret 2016 dermed kan slås.– Det avhenger selvsagt mye over lakseprisene, men så langt ligger vi veldig godt an. Jeg tror vi slår rekord i år også, sier Strøm til Finansavisen.