<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Thoresen Thai utvider flåten - og tar over Pizza Hut

Det tidligere norskeide rederiet satser hardt på tørrbulk. Holdingselskapet skal nå også stå for drift av pizza-restauranter i Thailand.

Publisert 17. juli 2017 kl. 14.14
Oppdatert 17. juli 2017 klokken 14.30
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 372 ord
Thoresen Thai.

Thoresen Thai Agencies’ heleide datterselskap, Thoresen Shipping Singapore, inngikk rett før helgen en avtale om å kjøpe et tørrbulkskip av typen supramax fra det japanske rederiet Santoku Senpaku.Prisen for det 2008-bygde tørrbulkskipet på 58.718 dødvekttonn som får navnet «Thor Confidence», oppgis til 13 millioner dollar, tilsvarende rundt 106 millioner norske kroner.Rederiet er midt i et større flåtefornyelsesprogram, der det kortsiktige målet er en flåte bestående av handymax- og supramax-fartøy, blir det opplyst i en melding. Flåten består nå av 21 tørrbulkskip.Thoresen ble etablert i Hong Kong helt tilbake i 1904 med formål om å betjene norske rederier som drev fraktvirksomhet på kysten av Kina og mellom Kina og Siam.Videre ekspanderte selskapet til å drive både med rederi- og meglervirskomhet. I 1993 ble Thoresen Thai Agencies etablert som et holdingselskap og i 1995 ble selskapets aksjer notert på børsen i Thailand.Tar over Pizza HutDe senere årene har selskapet blitt involvert i alt fra oljeservice og tankshipping til gjødsel- og gruvevirksomhet.Og sist, men ikke minst pizza.I feburuar annonserte selskapet at det majoritetseide datterselskapet PH Capital Co. Ltd. hadde inngått en avtale om å kjøpe den thailandske Pizza Hut-franchisen fra Yum Restaurants International.2. juni kunne selskapet melde at alle betingelser i forbindelse med oppkjøpet var blitt oppfylt.Siden 1. juni er det dermed datterselskapet til Thoresen som har stått for driften av Thailands "Pizza Hut"-restauranter.Ledet av kar fra EgersundSelskapet var lenge ledet av egersunderen Arne Teigen. Han satt i ledelsen fra 1978, og sammen med sønnene Frode og Ole Ketil Teigen, kontrollerte han selskapet til 2005 da de solgte aksjene sine for over én milliard norske kroner.Den ene sønnen Frode Teigen, har slått seg stort opp som investor etter salget av det Thailand-baserte rederiet.Finansavisen skrev i forrige uke at han tjente 100 millioner kroner i fjor, først og fremst etter aksje- og valutagevinster og mottatt utbytte i selskapet Kontrari.I de to investeringsselskapene Kontrari og Kontrazi har Frode Teigen en samlet egenkapital på 1,13 milliarder kroner, der mye stammer fra Teigen-familiens tidligere virksomhet i Thailand.Det meste av kapitalen er investert i unoterte selskaper. I tillegg er drøye 200 millioner kroner plassert i børsnoterte aksjer, og drøye 80 millioner i banken, opplyser avisen.Teigen er, gjennom selskapet Egersund Group AS, største eier i Akva Group med 51,11 prosent av aksjene.